Fiecare român aruncă anual 192 de kilograme de alimente. Un bucătar ne învață să gătim din resturi

De Alex Prunean.
Publicat: 26.09.2020, 23:15.
Actualizat: 26.09.2020, 23:15

Aruncăm munţi de mâncare! 6 mii de tone de hrană ajung la gunoi în fiecare zi. De cele mai multe ori, sunt aruncate alimente care ar putea fi refolosite sau transformate în reţete gustoase. Cu un pic de creativitate. Mai mulţi clujeni au învăţat cum să facă un burger din pâine alterată şi coji de morcovi.

Orice nu mâncăm se transformă.în munţi de gunoaie. Anual, un singur român aruncă circa 192 de kilograme de alimente. Mâncarea aruncată în toată ţara ar putea umple 127.500 de tiruri, care aliniate în coloană ar ajunge din Bucureşti până în Munchen.

Un dezastru ecologic care poate fi însă prevenit.

Trebuie să cumpărăm doar cât avem nevoie şi să folosim toate alimentele din frigider. Ce rămâne poate fi folosit în reţete creative.

Astăzi, mai mulţi clujeni au luat prima lecţie de gătit din resturi.

Ionuţ Crişan, chef: Azi o să prepar un burger din coji din morcovi şi un sos din pâine alterată sau ajunsă la termen.

Pâinea se taie în bucăţele şi se înmoaie în supa în care au fiert roşiile, ardeii şi morcovii.

Ionuţ Crişan, chef: În principiu pâinea ar trebui să absoarbă toată baza de legume.În cuva aceasta afumăm efectiv dressingul din coji de pâine alterată. Ar trebui să stea undeva la 20 de minute cu amestecări la 5 minute.

Dressingul este amestecat apoi cu resturile de morcov opărite, iar burgerul este aproape gata.

Nimic nu se aruncă, totul se transformă.

Ionuţ Crişan, chef: Din iaurtul ajuns la termen pus efectiv la prins in tifon, agatat 24 de ore pt a se scurge de zer, iar el se transforma intr o branza de vaci.

Gospodăriile individuale sunt responsabile cu 53% din risipa alimentară, ceea ce ne clasează pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.