Antena Meniu Search
x

Calculator salariu 2018 medici. Ce salarii au angajații din sistemul sanitar în 2018

Revoluția fiscală provocată de aplicarea Codului fiscal și a Legii salarizării, începând din ianuarie 2018, provoacă temeri în rândul bugetarilor din sistemul sanitar privind salariile.

Calculator salariu 2018 medici. Revoluția fiscală provocată de aplicarea Codului fiscal și a Legii salarizării provoacă temeri în rândul bugetarilor din sistemul sanitar privind salariile pe care le vor primi.

Calculator salariu 2018. Ce salarii vor avea medicii în 2018

(Actualizare): Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat, luni, 24 septembrie, că începând de la data de 1 ianuarie 2019 salariul minim brut pe țară va crește la 2.050 de lei.

Guvernul lucrează în prezent la o ordonanță de urgență prin care să se modifice valoarea salariului minim brut de la 1900, cât este în prezent, la 2.050 de lei. 

Pe acelaşi subiect

“În prezent, lucrăm la o Hotărâre de Guvern penru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre acest lucru săptămâna trecută, când ne-a întâlnit cu patronatele şi sindicatele”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Începând de la 1 ianuarie 2018, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 846/2017, salariul minim pe economie a crescut cu 450 de lei, ajungând la 1.900 de lei.

Calculator salariu 2018 medici

Potrivit ministrului Muncii, este vorba despre o creștere de 25 la sută a salariului brut pentru remunerațiile din sistemul bugetar.

În ceea ce privește angajații din sănătate, Lia Olguța Vasilescu a precizat că cei mai favorizaţi de noile măsuri sunt medicii şi cadrele medicale.

"Pentru medici e foarte clar ce se întâmplă de la 1 martie. Urcă pe grila din 2022. Medicii și asistentele, spre deosebire de toți ceilalți bugetari. Ei sunt categoria favorizată", a spus Vasilescu.

La rândul ei, ministrul Sănătății a explicat ce salariile vor avea medicii, asistentele medicale și personalul medical în 2018.

Astfel, salariile medicilor vor creşte de la 1 martie 2018, unele dintre acestea ajungând și de 4.000 de euro.

Calculator salariu 2018 medici

Simona Pintea a explicat că salariile din sistemul de sănătate vor fi majorate cu procente cuprinse între 70% şi 172%.

Spre exemplu, salariul unei infirmiere va ajunge de la 1.205 lei la 2.856 de lei, fără sporuri.

"Pentru medici, salariile de bază brute vor creşte la 9.106 lei, fără să fie incluse sporurile, care vor dubla salariul net", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a anunţat că medicii rezidenţi vor putea obţine bani şi din gărzi şi vor beneficia de normă de hrană.

În consecință, medicii și asistentele nu vor fi afectați de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Doar trei contribuții sociale obligatorii pentru bugetari

Ordonanța 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede reducerea numărului contribuțiilor sociale, de la șase, câte au fost în 2017, la doar trei, după cum urmează:

- contribuția la pensii pentru condițiile normale de muncă, în cotă de 25%, este fi în totalitate în sarcina salariatului. Totuși, dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, angajatorul va datora și el o mică parte suplimentară la CAS:

  • 4% în cazul condițiilor deosebite de muncă (deci 29% în total, salariat și angajator);
  • 8% în cazul condițiilor speciale de muncă (deci 33% în total, salariat și angajator);

- contribuția la sănătate este fi în totalitate în sarcina salariatului, cota fiind de 10%;

- contribuția asiguratorie pentru muncă revine în totalitate în sarcina angajatorului, cota fiind de 2,25%.

S-au modificat atât impozitul pe venituri, cât și deducerea personală

Tot de la începutul acestui an, impozitul pe venituri a fost redus de la 16% la doar 10%, conform ordonanței de urgență.

Calculator salariu 2018 medici

Suplimentar, angajații beneficiază, începând din ianuarie, de noi plafoane ale deducerii personale aplicabile în cazul în care au sau nu persoane în întreținere.

Deducerea personală se calculează în cazul persoanelor care au un salariu brut lunar de până la 3.600 de lei, iar valorile stabilite prin noul act normativ se pot citi în cadrul acestui articol.

Obligația de a calcula, reține și plăti la bugetul de stat aceste contribuții îi va reveni în continuare angajatorului.

Calculator salariu 2018 medici

Mai jos găsiți un calculator salariu 2018 medici, pentru calculul salariului net și al contribuțiilor sociale aferente oricărui salariu brut lunar.

Calculator salariu 2018 medici

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Calculator salariu 2018 medici. Ce salarii au angajații din sistemul sanitar în 2018