Antena Meniu Search
x

Calugarii de la Vatican solicita retrocedarea Bailor Felix!

Baile Felix, una dintre cele mai mandre statiuni de la noi, a devenit subiect de scandal intre Romania si un ordin de calugari de la Vatican. Supusii Papei jura ca au cumparat-o la inceputul secolului trecut

Vezi și

Dosarul in care supusii papei cer Baile Felix a fost deschis acum 75 de ani, cand statiunea era in floarea tineretii. A stat ingropat pana acum patru ani, cand calugarii au dat peste un document ratacit in Arhivele Nationale. Potrivit documentului, la 1940 Ordinul Premonstratens, ce apartine de Vatican, detinea statiunea balneara Baile Felix si peste 100 de hectare de teren in zona. In urma nationalizarii, proprietatile au fost confiscate.

Practic, printr-o simpla corectura in cartea funciara, Baile Felix ar fi ajuns in proprietatea statului. Calugarii au facut recurs, dar Tribunalul Oradea a respins contestatia pe motiv ca Vaticanul n-a fost niciodata proprietar, ci doar administrator. Anii au trecut, iar statiunea s-a transformat dintr-o cenusareasa in printesa turismului romanesc, evaluata la zeci de milioane de euro.

In ultimii ani s-au investit in Baile Felix peste 40 de milioane de euro. Legal, statiunea, cu tot cu investitii, ar putea ajunge in proprietarea Vaticanului, daca Inalta curte ar aproba cererea. Imposibil, spun autoritatile de la noi.  Un proces pornit in anul 1937 nu mai e relevant. De ce? Citarea lor privind restituire bunurilor a fost respinsa definitiv si irevocabil. Cererea lor nu s-a incadrat in perioada de referinta.

Pana acum, toate cererile depuse de calugarii catolici au fost respinse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Calugarii de la Vatican solicita retrocedarea Bailor Felix!