Antena Meniu Search
x

"Când intri în România, ești un om mort". Mărturia cutremurătoare a unui migrant despre violențele polițiștilor români

Un migrant din Mali a povestit jurnaliștilor Info Migrants umilințele suferinte din partea polițiștilor de frontieră români, în timp ce încerca să ajungă în Franța.

de Redactia Observator

la 30.04.2021, 16:15

Un migrant doarme pe jos, într-un adăpost improvizat
Un migrant doarme pe jos, într-un adăpost improvizat - Profimedia Images
  • Un migrant care a ajuns în România, în speranța că de aici va putea ajunge mai ușor în Franța, povestește umilințele îndurate în momentul în care a fost prins de polițiștii de frontieră români

Adama, un bărbat de 36 de ani din Mali, a ajuns în Maroc în 2018 cu ajutorul unei vize de turist. În 2020 a obținut o nouă viză pentru Serbia. Pe 2 noiembrie 2020, bărbatul s-a îmbarcat la bordul unui avion spre Belgrad, sperând că de acolo va ajunge în Franța cu mașina.

Marea provocare: traversarea frontierei cu Ungaria sau cu România. Fiecare încercare a sa a eșuat, iar oamenii legii l-au trimis înapoi în Serbia fără a avea posiblitatea de a solicita azil. Pe 13 ianuarie, și-a încercat din nou norocul, alături de alte două persoane pe care le întâlnise într-o tabără de migranți sârbi.

"Pe la miezul nopții, am trecut granița românească, pășind peste sârmă ghimpată, și m-am refugiat direct în pădurea din apropiere împreună cu prietenii mei, pentru a evita verificările poliției. Dar am fost văzuți și polițiștii de frontieră ne-au căutat prin tufișuri. Când ne-au descoperit, au început să ne lovească cu bastoanele în cap.

Ne-au cerut să ieșim din pădure cu mâinile ridicate. Când am ajuns unde era parcat vehiculul lor, a trebuit să ne oprim. Ne-au așezat în fața mașinii, cu farurile îndreptate spre noi. Câteva minute mai târziu, a sosit liderul lor".

„Au început să ne lovească din nou”

Bărbatul povestește că polițiștii, la ordinele superiorului lor, i-au pus în genunchi și i-au bătut din nou cu bastoanele. "Apoi ne-au verificat bagajele și ne-au percheziționat pentru a se asigura că nu ascundem ceva. Ne-au luat banii, eu aveam 100 de euro cu mine. Mi-au ordonat să-mi scot sacoul și să-mi scot pantofii și șosetele.

În ziua aceea era foarte frig, drumul era acoperit de zăpadă. M-am trezit într-un pulover, tremuram.

Au aprins în grabă un foc și ne-au incendiat hainele, mănușile, pălăriile, documentele, portofelele, telefoanele ... etc. Plângeam. Mi-am cerut scuze și am implorat iertarea lor. Mi-a fost atât de frig. În cele din urmă mi-au dat înapoi jacheta, dar o parte din ea fusese arsă.

Ulterior, poliția ne-a spus să ne întindem pe jos, cu fața în jos. Au început să ne lovească din nou timp de aproximativ 1 oră. 

În cele din urmă ne-au ordonat se ne întoarcem în Serbia, care era la doar câțiva metri distanță. Șeful poliției și-a chemat colegii din Serbia pentru a ne escorta, dar tot am mai avut de așteptat în frig".

"Dacă te văd din nou, te omor"

Adama le-a povestit jurnaliștilor publicației Info Migrants și abuzurile suferite. Potrivit acestuia, polițiștii de frontieră le-au cerut migranților să facă flotări pe pământul înghețat, iar de fiecare dată când cădeau, erau loviți. 

„Nu vă mai întoarceți niciodată aici. Dacă te văd din nou, te omor". 

"Sunt încă traumatizat de această poveste, mă gândesc des la această experiență. Acum știu că atunci când intri în România, ești un om mort.

Nu am putut dormi câteva nopți. Nu mai am nimic: nu mai am haine, nu mai am bani, mi-au luat tot. Nu voi uita niciodată fețele acestor polițiști, în special pe cea a șefului lor. Cum poate un om să facă atât de mult rău unei alte ființe umane fără niciun motiv? Ar fi putut să ne alunge fără să ne maltrateze", și-a încheiat povestea bărbatul de 36 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » "Când intri în România, ești un om mort". Mărturia cutremurătoare a unui migrant despre violențele polițiștilor români