Antena Meniu Search
x

Video Carantina totală, soluţia propusă de specialişti pentru sărbători de iarnă cu mai puţine restricţii

Care ar putea fi preţul pentru un Crăciun cu mai puţine restricţii? Un nou lockdown! Infecţioniştii spun că, la cum arată acum cifrele, doar o nouă carantină ar putea reduce numărul de cazuri. Totuşi, dacă un eventual lockdown ar duce la mai puţine îmbolnăviri, specialiştii spun că efectele asupra economiei ar fi dezastruoase.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 11.11.2020, 20:15

Vezi și
  • Infecţioniştii susţin că este nevoie de un nou lockdown, pentru a salva sărbătorile de iarnă
  • Pentru un Crăciun fără restricţii, mulţi români sunt dispuşi să facă sacrificiul
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Fie că vrem, fie că nu, carantina totală rămâne ultima şi singura soluţie pentru a salva Crăciunul. În doar două săptămâni de lockdown, numărul de infectări ar scădea semnificativ.

Octavian Jurma, medic, cercetător: Sărbători liniştite vom putea avea numai cu o carantină completă de două săptămâni care să scadă rapid şi abrupt rata de reproducere. De sărbatori am putea coborî sub 2.500 cu astfel de măsuri.

Adrian Marinescu, infecţionist: Dacă nu reuşim prin celelalte măsuri şi nu ajungem la un echilibru şi dacă la un moment dat presiunea e prea mare pe sistemul medical, asta va fi singura variantă. Dacă vorbim de un lockdown total sigur că va fi o scădere importantă, şi de 70%.

Adică am putea ajunge de la 10.000 la doar 2.000 de cazuri noi pe zi. Preşedintele exclude însă un nou lockdown.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu luăm în considerare acum o carantinare totală, cum nu iau în considerare o carantinare totală de sărbători. Până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există o altă soluţie decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe, pentru a plafona curba infectărilor.

Sunt voci care spun că politicienii vor asculta cu adevărat sfaturile specialiştilor abia după alegerile parlamentare.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist Spitalul Militar: O perioadă de două săptămâni este rezonabilă cu condiţia ca după acest hard lockdown să se ridice treptat aceste măsuri de restricţie la un interval de două săptămâni. 

Pentru un Crăciun fără restricţii, mulţi sunt dispuşi să facă sacrificiul.

''Va trebui să stăm o perioadă până la urmă. Sigur vom sta. Că vrem, nu vrem, vom sta!'', spune un om. 

''Să stăm în casă nu sunt de acord, să ne protejăm da'', afirmă o altă persoană. 

''Viaţa mi-a fost scurtată atunci când am stat în casă, închişi!'', susţine un om. 

Şi preţul plătit pentru o nouă carantină va fi dramatic, din punct de vedere economic.

Adrian Câciu, economist: În cifre vom avea o cădere economică mai mare de 6% în 2020, iar revenirea nu va fi mai devreme de sfârşitul anului 2021. Efectele vor fi similare trimestrului 2 din 2020, o nouă cădere economică, destul de brutală din păcate, mai brutală poate pentru că nu mai sunt rezerve nici la populaţie nici la companii să poată rezista. 

Peste 300.000 de firme ar putea intra în faliment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Carantina totală, soluţia propusă de specialişti pentru sărbători de iarnă cu mai puţine restricţii