Antena Meniu Search
x

Doi tineri din Satu Mare vor să doteze 100 de biblioteci din școlile de la sate

Prin educație putem schimba o comunitate şi putem contribui la dezvoltarea ei. Sună pretenţios, dar nu este, dimpotrivă, e un adevăr simplu şi mereu valabil.

de Redactia Observator

la 28.10.2020, 17:00

Vezi și
  • Nu doar bibliotecarii sunt încântaţi ci mai ales beneficiarii.
  • Copiii învaţă lucruri utile şi totodată îşi dezvoltă imaginația. 

Pornind de la asta, doi tineri din Satu Mare au pornit un proiect frumos: vor să doteze 100 de biblioteci din țară cu câte 100 de cărţi fiecare.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Am zis: hai să facem ceva ce ar persista pe termen lung. Şi aşa ne-a venit ideea cu: hai să dotăm 100 de biblioteci cu 100 de cărţi în 100 de locaţii diferite.taie

Cu o condiţie: biblioteca să merite asta. Fie nu are surse de finanţare, fie are cărţi prea puţine, sau cărţi foarte vechi pe care trebuie să le înlocuiască.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Primele biblioteci le vom face în judeţul Satul Mare, dar avem deja solicitări din toată ţara, de la alte biblioteci, majoritatea fiind la sate.

Dotarea unei biblioteci cu 100 de cărți costă aproximativ 1.000 de euro, şi va fi făcută din buzunarul celor 2 prieteni. Iar asta pentru că tinerii doresc ca cele 100 de cărţi să fie noi.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Am primit o grămadă de mesaje de la oameni care vor să doneze cărţi. Nu dorim cărţi ca să facem un anticariat. Dorim cărţi care să fie utile. 

Ideea tinerilor se potriveşte mănuşă pe nevoile bibliotecile din mediul rural.

Maria Jurchiș, bibliotecar: Cartea e scumpă şi se scumpeşte de la an la an. Copiii nu-şi permit să-şi cumpere. Vin la bibliotecă. Şi la bibliotecă dacă nu ai carte nouă şi să le asiguri necesar, atunci ce facem? Sunt biblioteci care de ani de zile nu au achiziţionat nici o carte. 

Nu doar bibliotecarii sunt încântaţi ci mai ales beneficiarii. Sau, deocamdată, părinții și bunicii lor. Cu ajutorul lecturii, spun ei, copiii învaţă lucruri utile şi totodată îşi dezvoltă imaginația. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Doi tineri din Satu Mare vor să doteze 100 de biblioteci din școlile de la sate