Doi tineri din Satu Mare vor să doteze 100 de biblioteci din școlile de la sate

De Redactia Observator.
Publicat: 28.10.2020, 16:27.
Actualizat: 28.10.2020, 17:00

Prin educație putem schimba o comunitate şi putem contribui la dezvoltarea ei. Sună pretenţios, dar nu este, dimpotrivă, e un adevăr simplu şi mereu valabil.

Pornind de la asta, doi tineri din Satu Mare au pornit un proiect frumos: vor să doteze 100 de biblioteci din țară cu câte 100 de cărţi fiecare.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Am zis: hai să facem ceva ce ar persista pe termen lung. Şi aşa ne-a venit ideea cu: hai să dotăm 100 de biblioteci cu 100 de cărţi în 100 de locaţii diferite.taie

Cu o condiţie: biblioteca să merite asta. Fie nu are surse de finanţare, fie are cărţi prea puţine, sau cărţi foarte vechi pe care trebuie să le înlocuiască.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Primele biblioteci le vom face în judeţul Satul Mare, dar avem deja solicitări din toată ţara, de la alte biblioteci, majoritatea fiind la sate.

Dotarea unei biblioteci cu 100 de cărți costă aproximativ 1.000 de euro, şi va fi făcută din buzunarul celor 2 prieteni. Iar asta pentru că tinerii doresc ca cele 100 de cărţi să fie noi.

Mircea Spătar, inițiator proiect: Am primit o grămadă de mesaje de la oameni care vor să doneze cărţi. Nu dorim cărţi ca să facem un anticariat. Dorim cărţi care să fie utile.

Ideea tinerilor se potriveşte mănuşă pe nevoile bibliotecile din mediul rural.

Maria Jurchiș, bibliotecar: Cartea e scumpă şi se scumpeşte de la an la an. Copiii nu-şi permit să-şi cumpere. Vin la bibliotecă. Şi la bibliotecă dacă nu ai carte nouă şi să le asiguri necesar, atunci ce facem? Sunt biblioteci care de ani de zile nu au achiziţionat nici o carte.

Nu doar bibliotecarii sunt încântaţi ci mai ales beneficiarii. Sau, deocamdată, părinții și bunicii lor. Cu ajutorul lecturii, spun ei, copiii învaţă lucruri utile şi totodată îşi dezvoltă imaginația.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro