Antena Meniu Search
x

Casă bătrânească transformată într-o pensiune rustică, ideală pentru turişti, în Baia de Fier

Ce poţi face cu o casă veche de 150 de ani, aproape dărâmată, în care nu poţi locui? O poţi vinde pentru teren. Sau o poţi demola. Sau o poţi readuce la strălucirea de odinioară.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 02.10.2020, 17:37

Vezi și
  • O noapte în căsuta cochetă costă 100 de lei.
  • Cei care vin aici nu se plictisesc deloc.

O asemenea casă bătrânească a fost transformată într-o pensiune rustică şi ulterior atracţia turistică principală a zonei. O găsiţi la poalele munţilor, în localitatea Baia de Fier din judeţul Gorj, într-un cadru natural de poveste.

Delia Panduru, proprietara pensiune: Soba este cu plită. Bunicii noştri, până şi noi, până acum câţiva ani, făceam focul, găteam pe plită. Pogaci făceau bunicii noştri pe plită.

Tot până acum câţiva ani, Delia Panduru se gândea să demoleze vechea casă a bunicilor. Era degradată, nu se putea locui în ea aşa că a adus câţiva meşterii să o facă una cu pământul. Doar că lucrurile nu ies mereu conform primului plan.

Delia Panduru, proprietara pensiune: Iniţial am vrut să o stricăm, să facem pentru noi, mai nou amenajată. Am adus meşterii aici, au văzut căsuţa şi s-au răzgândit ei. Zice: "Bă, tată, nu-i păcat, măi, de aşa casă? N-ar fi mai bine să faceţi voi o pensiune rustică? Că nu mai e niciuna în Baia."

Încet încet, al doilea plan a prins contur, Şi, după doi ani de muncă, oamenii au salvat căsuţa. A ieşit atât de bine încât acum este cea mai mare mândrie a familiei. Şi nu doar atât.

Le-a schimbat şi vieţile. Au decis să renunţe la oraş, să se stabilească la ţară şi să se bucure de poveşti. Căci fiecare obiect din casă are una. Pardoselile de odinioară poartă şi acum covoare lucrate la război.

Proprietarul pensiunii: Soacra mea lucra şi croitorie. Noi am încercat să le păstrăm aşa cum a rămas de la ei. Pardoselile sunt autentice, să ştiţi. Am încercat să le şlefuim, cât de cât, ca să dea bine, să nu avem probleme cu cei care ne trec pragul.

Într-o astfel de cameră, ai impresia că te-ai întors în timp. Mobilierul vechi, sculptat acum 100 de ani şi hainele populare te învăluie într-o atmosferă de odinioară, plină de tradiţie.taie

Delia Panduru, proprietară pensiune: Fiecare dintre noi, cândva, am plecat de la ţară. Părinţi cu copii vin special aici să vadă lucrul ăsta, să le arate copiilor ce a fost cândva, unde au crescut bunicii, unde au crescut unii dintre părinţi. Oamenii, pe vremuri, trăiau simplu. Şi să ştiţi că noi am uitat să mai trăim aşa.

O noapte în căsuta cochetă costă 100 de lei. Iar cei care vin aici nu se plictisesc deloc. Descoperă tradiţiile locului, pot vizita obiective turistice precum Cheile Galbenului sau Peştera Muierilor şi pot vedea celebrele hamace prinse între stânci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Casă bătrânească transformată într-o pensiune rustică, ideală pentru turişti, în Baia de Fier