Antena Meniu Search
x

Video Castelul "Iulia Haseu", de la Campina, un monument istoric învăluit în mister, revine la viață

Castelul "Iulia Haseu", de la Campina, un monument istoric învăluit în mister, este în plină renovare. Începând cu pereţii şi terminând cu mobilierul, volumele şi chiar celebra pianină despre care se spune că uneori cântă singură, toate vor fi ca noi la finalul lucrărilor.

de Redactia Observator

la 05.02.2021, 17:40

Vezi și
  • Ultima dată, asupra castelului s-a intervenit după cutremurul din 1974.
  • Specialiştii vor să se ocupe de fiecare detaliu cu cea mai mare grijă.

Lucrările la castel au început în urmă cu aproape 2 ani, însă cei care lucrează la renovarea lui spun că turiştii încă vin atraşi de povestea pianinei care cântă singură.

Pereţii interiori şi exteriori, dar şi împrejurimile clădirii vor fi din nou că pe vremea când proprietarii lor erau în viaţă. Şi mobilierul dar şi cărţile care i-au aparţinut lui Bogdan Petriceicu Haşdeu şi fiicei sale, Iulia, vor fi reabilitate.

Daniel Perpelea, inginer: Partea cea mai delicată și care necesită mai multă atenție va fi partea terasei, partea superioară și partea de reabilitare și restaurare a picturilor, inclusiv mobilierul.

Cu toate acestea, o astfel de lucrare era absolut necesară. Ultima dată, asupra castelului s-a intervenit după cutremurul din 1974. Acum, specialiştii vor să se ocupe de fiecare detaliu cu cea mai mare grijă.

Daniel Perpelea, inginer: În mod cert timpii sunt destul de importanți pentru partea de restaurare la interior și nu pot fi trecute cu vederea anumite etape

Dragoş Stanciu, muzeograf: Măcar o dată la 100 de ani trebuie făcută o amplă restaurare a castelului. vorbim despre un monument istoric de categorie A. Prin această restaurare aducem un omagiu lui Bogdan Petriceicu Haşdeu cât și fiicei sale Iulia Haşdeu, dar și doamnei Jenica Tabacu, cea care a avut cea mai mare grijă față de acest muzeu.

De altfel, fostul director al muzeului este şi iniţiatorul proiectului de restaurare care ar trebui să mai dureze câiva ani. La final, administratorii promit că vizita la muzeu va fi cu totul specială.

Dana Voican, manager proiect primăria Câmpina: Vrem să facem o digitizare a muzeului, adică vom avea holograme. Vor aminti de partea de spiritism care s-a petecut acum câteva sute de ani

Cel mai probabil, Castelul "Iulia Haşdeu" de la Câmpina ar putea să-şi primească din nou vizitatorii în aproximativ doi ani. Atunci exteriorul şi interiorul vor fi complet restaurate, iar povestea despre savantul Haşdeu şi fiica sa, Iulia, va captiva iar şi iar atenţia curioşilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Castelul "Iulia Haseu", de la Campina, un monument istoric învăluit în mister, revine la viață