Antena Meniu Search
x

Cât costă un metru cub de lemne în toamna 2023

Ne apropiem de jumătatea toamnei, în România, astfel că cei mai mulţi dintre noi au început să-şi facă planuri pentru sezonul rece, iar aici îi includem şi pe cei care beneficiază de încălzire pe lemne şi calculează cât i-ar costa lemnele necesare pentru a trece cu bine peste sezonul rece.

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 18:20

În România există milioane de case care au încălzirea pe lemne
În România există milioane de case care au încălzirea pe lemne - Profimedia
  • În România există milioane de case care au încălzirea pe lemne.

În România continuă să existe milioane de case care au încălzirea pe lemne, deşi se spunea, la un moment dat, că acest tip de încălzire ar urma să fie interzis din mai multe motive, inclusiv pentru a se evita, pe viitor, să se mai taie foarte mulţi copaci pentru a se obţine lemnele necesare pentru încălzire.

Iar românii care mizează pe o astfel de încălzire, pe lemne, au început să se pregătească pentru sezonul rece 2023-2024, astfel încât să aibă asigurate rezervele necesare pentru a trece cu bine peste acest sezon.

Cât costă un metru cub de lemne înainte de sezonul rece 2023-2024

Deşi autorităţile au căutat diferite variante pentru a plafona preţul la lemnele de foc şi chiar a promis vouchere pentru consumatorii consideraţi vulnerabili, situaţia pare uşor scăpată de sub control.

Pe acelaşi subiect

Asta pentru că specialiştii se plâng atât de raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfa, cât şi de cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat, cum ar fi costurile de manipulare şi de transport.

De la caz la caz, în funcţie de numeroase aspecte luate în calcul, preţul pentru un metru cub de lemne ar putea varia între 300 şi 1.100 de lei. 

Câte kilograme are un metru cub de lemne

O mare problemă a celor nevoiţi să cumpere lemne este dacă să cumpere lemnele la metru cub, la metru ster sau direct la kilogram. De asemenea, trebuie luate în calcul anumite aspecte cum ar fi esenţa lemnului.

De exemplu, conform servrad.ro, dacă se cumpără lemnele la metru cub, există riscul ca acestea să fie ude şi să cântărească mai greu la cântar, dar puterea de ardere să fie mai mică. Pe de altă parte, metrul ster de lemne presupune ca lemnele să fie aşezate în aşa fel încât spaţiul dintre ele să fie cât mai mic.

Concret, calculele arată că un metru cub de lemne înseamnă aproximativ 500-600 de kilograme de lemne, dacă vorbim de fag sau stejar, ori aproximativ 300 de kilograme, dacă vorbim de brad sau de alte esenţe uşoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Cât costă un metru cub de lemne în toamna 2023