Antena Meniu Search
x

Căștile afectează auzul

Ne-am obişnuit să ne sune telefonul tot timpul, fie că suntem acasă, în parc sau în autobuz! Din fericire, a apărut soluţia ideală: dispozitivul hands-free.

Vezi și

 Ne-am obişnuit să ne sune telefonul tot timpul, fie că suntem acasă, în parc sau în autobuz! Din fericire, a apărut soluţia ideală: dispozitivul hands-free.

Ideea este foarte bună, mai ales dacă ne gândim că folosirea telefonului atunci când şofăm ne poate pune viaţa în pericol. Doar că specialiştii avertizează că utilizarea căştilor la o intensitate mare a sunetului ne poate provoca probleme serioase de auz.

Cei mai supuşi la acest risc sunt cei atât de îndrăgostiţi de muzică, încât indiferent de ce fac trebuie să audă melodiile preferate în căşti, şi - dacă se poate - la maximum.

Telefonul şi mp3 playerul sunt de mult timp accesorii fără care nu concepem să ieşim din casă. Şi, mai nou, fie că ascultăm muzică sau vorbim cu prietenii, nici nu mai scoatem aparatul din buzunar sau din geantă, pentru că avem la dispoziţie căştile. În timp ce unii le folosesc din simplă comoditate, alţii pur şi simplu înceară să se rupă complet de toate zgomotele ambientale. Aşa că dau sunetul la maximum.

Specialiştii însă nu degeaba ne recomandă să dăm sonorul mai încet. Intensitatea normală şi sănătoasă pentru uerche a sunetului numără în jur de 50 de decibeli, în timp ce atunci când depăşim 80 de decibeli în mod repetat, ne expunem riscului de a rămâne fără auz.

Cu cât mai mult timp folosim căştile la o intensitate mare a sunetului, cu atât mai expuşi suntem problemelor auditive. Important este şi tipul de căşti folosit. Chiar dacă cei mai mulţi tineri aleg căştile mici, care pot fi introduse în ureche, specialiştii spun că aceasta este de fapt cea mai neinspirată alegere.

Doar că uneori comoditatea costă, iar preţul poate fi destul de mare. Mai ales că unii tineri nu sunt conştienţi de toate pericolele cu care vin la pachet căştile din dotare.

Toate aceste probeme pot fi evitate dacă limitaţi timpul în care utilizaţi căştile şi dacă reglaţi sunetul la volum mediu. În pus, dacă acele căşti mari recomandate de specialişti vi se par incomode, gândiţi-vă că în această perioadă sunt foarte la modă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Căștile afectează auzul