Ce beneficii au ouăle fierte. Ce conţine un ou fiert şi ce se intâmplă dacă le consumi zilnic
Una dintre marile dileme cu care se confruntă românii, în materie de probleme culinare, este dacă este mai bine să apeleze la ouă prăjite sau la ouă fierte când vor să se bucure de un mic dejun, un prânz sau o cină pe bază de ouă.
În ceea ce priveşte consumul constant de ouă, părerile specialiştilor sunt oarecum împărţite. Unii sunt de părere că ar trebui să consumăm mai puţine ouă, iar alţii susţin că am putea consuma mai degrabă ouă decât alte produse, mai dăunătoare.
De asemenea, o altă dilemă este cea în legătură cu forma în care consumăm ouăle respective, adică dacă ar fi mai bine să mâncăm ouă prăjite, ouă fierte, omletă, etc.
De ce oul este un aliment complet
Deşi nu este bine să exagerăm cu consumul de ouă, trebuie precizat că cei mai mulţi dintre specialişti consideră oul drept un aliment benefic sau chiar un aliment complet ori aproape complet.
Asta pentru că vorbim despre un aliment care conţine proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale, vitamine şi grăsimi esenţiale. Specialiştii susţin că oul ar fi fost un aliment cu adevărat complet dacă ar fi conţinut şi fibră.
Ce conţine un ou fiert - lista completă de nutrienţi
Iar cei mai mulţi dintre specialişti consideră că un ou fiert este chiar mai bun decât un ou prăjit. Asta pentru că oul fiert conţine, printre altele, 78 de calorii, 6,3 grame de proteine, 5,3 grame grăsimi şi o cantitate neînsemnată de carbohidraţi.
Concret, specialiştii susţin că un ou fiert ne asigură cam 13% din necesarul minim de proteine, 23% din necesarul minim de vitamina B12, 8% din necesarul minim de vitamina A, 7% din necesarul minim de vitamina D şi 6% din necesarul minim de acid folic.
Ce beneficii au ouăle fierte
Consumul de ouă fierte asigură unei persoane numeroase beneficii. Conform dieta.romedic.ro, vorbim, în primul rând, despre suficiente grăsimi bune şi numeroase proteine.
De asemenea, se consideră că acest consum de ouă fierte ajută persoanele să-şi îmbunătăţească vederea şi să se bazeze pe oase mai puternice şi dinţi mai sănătoşi. Asta graţie conţinutului de vitamina A şi de vitamina D.
Câte ouă poţi consuma pe zi sau pe săptămână
În materie de ouă, în general, vorbim despre posibilitatea de a consuma cel mult două ouă pe zi sau maxim cinci ouă pe săptămână. Însă asta mai ales în cazul ouălor prăjite.
În ceea ce priveşte ouăle fierte, putem vorbi fără probleme de un eventual consum mai mare de ouă. Concret, ideal ar fi să consumăm chiar şi până la şapte ouă fierte pe săptămână, dar, din punctul de vedere al digestiei, specialiştii recomandă să consumăm ouă fierte moi, în condiţiile în care un ou fiert tare se poate digera chiar şi în trei ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰