Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce să faci ca să îți îndeplinești întotdeauna obiectivele - metode la îndemâna ta

Poți visa la orice și să-ți dorești foarte multe lucruri, fără ca visurile sau dorințele să devină vreodată realitate, pentru că nu le transformi în obiective.

de Redactia Observator

la 31.10.2019 , 17:41

Ce să faci ca să îți îndeplinești întotdeauna obiectivele Ce să faci ca să îți îndeplinești întotdeauna obiectivele

Poți visa la orice și să-ți dorești foarte multe lucruri, fără ca visurile sau dorințele să devină vreodată realitate, pentru că nu le transformi în obiective. Diferența între ele este că primele rămân doar la nivel de gânduri, în vreme ce ultimele devin realitate, pentru că înseamnă acțiune, strategie, motivație, determinare, implicare și atitudine. 

Pot fi foarte multe cauze pentru care nu poți realiza ceea ce îți propui, dar ai la îndemână și o varietate de metode prin care să alegi varianta cea mai bună ca să-ți atingi scopul. Mai jos sunt câteva exemple în acest sens. 

Elimină obstacolele care nu sunt de netrecut

Articolul continuă după reclamă

De multe ori, atunci când vrei să îți fixezi un obiectiv renunți la el din start, pentru că te gândești că te vei confrunta cu obstacole peste care nu vei putea trece. De pildă, visezi de multă vreme să ai o casă a ta, dar nu vrei să-ți faci un scop din acest lucru, pentru că știi că nu ai bugetul necesar. Totul pleacă de la felul în care abordezi problema.

Ce-ar fi dacă în loc să consideri că partea financiară este un obstacol de netrecut și să continui să stai cu chirie sau în casa rudelor apropiate, să încerci să găsești soluții, cum ar fi un credit pentru locuinta, fără cheltuieli suplimentare și care să-ți ofere și timpul necesar ca să te gândești la cum vrei să-ți decorezi noua casă. Desigur, vei avea rate de plătit, dar pune în balanță faptul că oricum plătești chirie, iar bugetul lunar poate fi organizat în așa fel încât să poți susține un proiect ambițios, dar care îți va aduce satisfacția că te vei bucura de propria locuință.  

Adoptă atitudinea potrivită față de un eventual eșec

Studiile au demonstrat că este foarte important să-ți stabilești obiective în viață, din cel puțin trei motive: 

  • dobândești energia necesară pentru a îndeplini obiectivul - îți concentrezi efortul pentru a-ți atinge scopul și nu ai senzația că te învârți în gol

  • te simți motivat - fixarea unor obiective te ajută să fii perseverent pentru perioade lungi de timp, pentru că știi că dacă nu faci acest lucru, nu poți să duci la bun sfârșit ce ți-ai propus

  • te ajută să ai un comportament adecvat - vei alege acțiunile cele mai potrivite pentru a-ți îndeplini obiectivul, chiar dacă acest lucru înseamnă să experimentezi mai multe metode.

Se poate întâmpla, însă, ca indiferent cât de bine te-ai gândi înainte sau te-ai organiza să nu poți îndeplini chiar tot ce ți-ai propus. În loc să te lamentezi sau să te simți deprimat, adoptă atitudinea potrivită și învață ceva din fiecare eșec. Poate obiectivul a fost prea ambițios, poate ai omis faptul că pentru a-l îndeplini depindeai prea mult de deciziile celor din jur sau pur și simplu au intervenit anumite situații de urgență care ți-au perturbat planul inițial. Găsește cauzele, identifică problemele și vezi ce nu a mers, ca să nu repeți aceleași greșeli. 

Fixează-ți întotdeauna obiective realiste

Dincolo de faptul că este bine să-ți fixezi obiective, însă acestea trebuie să îndeplinească patru condiții esențiale și anume să fie:  

  • specifice - nu te gândi la lucruri generale sau filosofice, cum ar fi să schimbi lumea, ci alege ținte clare: vrei o vacanță la Paris, vrei să mergi la concertul trupei preferate anul viitor; 

  • măsurabile - optează pentru obiective pe care le poți măsura; de pildă, nu îți propune să faci mai mult sport, pentru va trebui să definești ce înseamnă „mai mult”, ci fixează-ți următorul obiectiv: „În următoarea lună, voi alerga în parc, câte 30 de minute, în fiecare zi”; 

  • realiste - desigur, poți visa la orice, să ajungi pe Lună, să te întâlnești cu un extraterestru, dar reține că există o mare diferență între vis și obiectiv; visul poate fi oricât de creativ, însă obiectivul trebuie să fie realist, concret

  • realizabile - înainte de a-ți stabili obiectivele, gândește-te la ce posibilități ai ca să le poți îndeplini; de pildă, poate vrei ca într-un an să devii un mare chitarist, deși nu ai mai pus niciodată mâna pe o chitară, dar s-ar putea să nu ai nici talentul, nici timpul necesare ca să îți atingi scopul;

  • să aibă finalitate într-un interval de timp concret - stabilește-ți obiective care se pot încadra într-un interval de timp concret: un an, o lună, doi ani; astfel, te vei putea organiza mai bine ca să le îndeplinești

Stabilește-ți un plan de acțiune

Se spune că un obiectiv fără un plan este doar o dorință. Ca să nu rămâi în acest stadiu, pune pe hârtie o strategie eficientă, ca să-ți poți atinge obiectivele. Stabilește-ți mai multe etape cu deadline-uri și fă o evaluare permanentă a situației în care te ești. Este posibil să fii nevoit să ajustezi sau să schimbi schema pe parcurs ori chiar să constați că obiectivul în sine poate fi modificat într-o formă mai bună.

Practic, este vorba despre capacitatea de a te putea adapta și de a nu renunța la ceea ce ți-ai propus atunci când te confrunți cu primul obstacol. Apoi, organizarea te ajută să-ți direcționezi acțiunile, să nu fii haotic și să controlezi în permanență procesul necesar îndeplinirii obiectivului, oricât de ambițios ar fi. 

Ca să nu ai senzația că timpul trece pe lângă tine fără să reușești să faci lucruri interesante și, mai ales, ca să nu ajungi la un moment dat în viață în care să regreți că nu ai încercat măcar să îți transformi dorințele în realitate, stabilește-ți obiective concrete, realizabile și gândește-te la o strategie clară pentru a le putea îndeplini.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Stiţi ce măsuri să luaţi pentru a preveni burnout-ul?
Observator » Ştiri sociale » Ce să faci ca să îți îndeplinești întotdeauna obiectivele - metode la îndemâna ta