Antena Meniu Search
x

Ce vor românii de la angajatorii lor. Salariul nu mai este la fel de important ca în trecut

Românii sunt muncitori și își dedică o mare parte din timp serviciului. Este rezultatul unui studiu care arată că 7 din 10 angajați din țara noastră stau peste program la birou. criterii surprinzătoare pentru angajatori.

Birou parc

Românii sunt muncitori și își dedică o mare parte din timp serviciului. Este rezultatul unui studiu care arată că 7 din 10 angajați din țara noastră stau peste program la birou. Mulți dintre noi depășim cele 40 de ore muncite într-o săptămână și suntem tot mai pretențioși când vine vorba despre angajare. Salariul și siguranța locului de muncă sunt în continuare destul de importante, însă românii au început să țină cont și de câteva criterii surprinzătoare pentru angajatori.

Iată care sunt trei dintre acestea:

  1. Un birou frumos, aproape de casă sau de stațiile mijloacelor de transport în comun și de alte facilități utile

Pentru românii din orașele mari, acolo unde există și cel mai mare număr de angajați, locul unde este situat serviciul este foarte important. Judecata din spate este simpla, aceștia nu-ți doresc să petreasca ore în trafic, să schimbe mai multe mijloace de transport în comun și nici să caute un loc de parcare câteva minute în fiecare dimineață.

Un alt factor de care țin cont românii când se angajează este cel legat de felul în care arată biroul. Spațiile deschise, luminoase sunt preferate mereu în detrimentul birourilor sobre, pe care le întâlnim adesea în companiile de stat. Faptul că au în jurul biroului un loc unde pot lua masa la un preț accesibil sau o cafenea unde se pot relaxa într-o pauză este și el important pentru români. Practic, un loc de muncă este mai atragător dacă angajatul știe că în apropiere există toate facilitățile care l-ar putea interesa: cantina, sala de sport, super-market, parcare, acces ușor la mijloace de transport în comun.

Este și motivul pentru care majoritatea companiilor multinaționale aleg parcurile de birouri, în care angajații au acces ușor la mai multe facilități de interes pentru ei. Novo Park, situat în apropiere de stația de metrou Pipera este unul dintre aceste parcuri, iar angajații companiilor care au sediul aici au la îndemână orice ar putea avea nevoie, inclusiv o curățătorie de haine sau coafor. Acest parc, dar și alte astfel de proiecte îi aparțin fondatorului Genesis Development, Liviu Tudor, oferă un alt avantaj mult dorit de marile companii - posibilitatea de extindere a spațiilor pentru birouri, esențiala în cazul în care companiile chiriașe măresc numărul angajaților.

  1. Un domeniu interesant și satisfacția muncii depuse

S-au dus vremurile în care un job era doar modalitatea prin care oamenii doar se întrețineau, un loc în care se duceau, stăteau 8 ore și plecau acasă fără nicio satisfacție. În prezent, angajații români țin mult cont de domeniul în care activează și de înclinațiile lor. Un domeniu care să le stârnească interesul este un factor tot mai important atunci când vine vorba despre angajare.

Acest lucru este ușor de observat și dacă ne uităm la nivelul tinerilor cu studii superioare. Odată ce tot mai mulți absolvenți de liceu au mers la Universități pentru a-și continua studiile, aceștia au ridicat și ștacheta pentru angajatori. Tinerii își doresc să lucreze în domeniul în care și-au făcut studiile și nu sunt dispuși la prea multe compromisuri din acest punct de vedere.

Românii lasă în urmă tot mai des joburi bine plătite în favoarea unora care le stârnesc interesul și în favoarea unei munci pe care o fac din pasiune. Satisfacția personală și cea profesională au început să conteze tot mai mult pentru românii din orașele mari și cu studii medii.

  1. Șefi și colegi pe care sa ii admire și de la care să aibă de învățat

Colegii sunt extrem de importanți pentru români. Un colectiv în care nu s-au adaptat se află pe primele locuri în topul motivelor pentru care angajații își schimbă locul de muncă. Colegii de departament, dar și șefii trebuie să fie persoane de vârstă apropiată și pe care să-i admire, de la care să considere că au de învățat.

Pasiunile comune, subiectele de discuție comune și un colectiv în care să fie primit cu căldură, în care să se simtă colegialitatea și altruismul se numără printre criteriile care îi fac pe angajați să rămână loiali companiei sau, din contră, să plece cu prima ocazie.

Românii nu se situeaza în topul celor mai fericiți angajați din lume, însă nu putem nega faptul că în orașele mari companiile mari au început să aibă tot mai multă grijă de personalul lor și să ofere numeroase beneficii extrasalariale. Potrivit Business Insider, cei mai mulțumiți angajați sunt cei din Belgia, urmați de norvegieni și de locuitorii din Costa Rica.

Ca și exemplu al eforturilor pe care le depun angajatorii pentru a-și mulțumi angajații, putem observa de exemplu faptul că teambuildingurile au devenit un obicei anual pentru majoritatea companiilor din Romania. În același timp, în multinaționale se organizează workshopuri, ateliere creative sau cursuri de perfecționare, extrem de apreciate de angajați.

Care sunt criteriile de care ții cont atunci când te angajezi? Cât de importante sunt cele menționate de noi pentru tine?

Sursa foto: Creative Commons

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ce vor românii de la angajatorii lor. Salariul nu mai este la fel de important ca în trecut