Antena Meniu Search
x

Cei patru români care au ajuns la Polul Nord s-au întors acasă

Cei patru români care au petrecut două săptămâni într-o expediţie aproape de Polul Nord s-au întors acasă

Vezi și

Cei patru români care au petrecut două săptămâni într-o expediţie aproape de Polul Nord s-au întors acasă. Au adus mostre ce vor face obiectul unor cercetări amănunţite şi acum speră că vor înfiinţa şi o bază de cercetare românească, în Arctica.

În Piatra Neamţ, cele mai importante descoperiri şi fotografii inedite pot fi admirate într-o expoziţie.

Cei patru prieteni sunt trecuţi de 55 de ani, dar au o experienţă bogată în cercetare şi o permanentă sete de cunoaştere. Insulele nu acoperă suprafaţa României, este mai mic, dar cu partea oceanului îngheţat ocupă cam suprafaţa României.

Arhipelagul este ultimul teritoriu european situat în Arctica, dincolo de Cercul Polar, în apropierea Polului Nord. În cele două săptămâni, exploratorii au făcut cercetări de speologie, geologie, geomorfologie şi meteorologie. Principalul obiectiv al expediţiei a fost identificarea celui mai adecvat loc pentru a înfiinţa acolo o staţie de cercetare criosferică românească.  În România, la ora actuală, nu figurează în domeniul cercetărilor chimice, fizico-chimice, pe probe din zona polară. Atunci a simţit că este un atuu această colaborare.

Expediţia va fi prezentată şi într-o serie de comunicări ştiinţifice, iar mostrele aduse de lângă Polul Nord vor ajunge în cele mai bune laboratoare de specialitate, din ţară şi din străinătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cei patru români care au ajuns la Polul Nord s-au întors acasă