Antena Meniu Search
x

Cele 6 reguli de aur pe care să le respecți când vorbești în public. Cum să susții o prezentare de succes

Nu toți suntem construiți pentru a ține o prezentare în fața unui public, însă aceasta este o situație în care, inevitabil, multe persoane se regăsesc la un moment dat. A susține o prezentare de succes nu ține chiar atât de mult de talentul tău de orator, cât ține de pregătirea și competența ta în acel domeniu și de seriozitatea cu care îți pui la punct planul înainte.

Nu toți suntem construiți pentru a ține o prezentare în fața unui public, însă aceasta este o situație în care, inevitabil, multe persoane se regăsesc la un moment dat. A susține o prezentare de succes nu ține chiar atât de mult de talentul tău de orator, cât ține de pregătirea și competența ta în acel domeniu și de seriozitatea cu care îți pui la punct planul înainte. 

Exercițiul este cel mai bun remediu împotriva fricii de a vorbi în public, dar pe lânga asta, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont pentru nu da greș:

Stabilește o interacțiune cu audiența

O prezentare poate lua foarte ușor forma unui monolog, ceea ce este obositor și pentru vorbitor, dar și plictisitor pentru audiență. Managerii de succes recomandă ca vorbitorul să stabilească încă de la început o punte de comunicare cu cei din fața lui. Pune întrebări, pregătește­ți răspunsurile la eventualele nelămuriri care ar putea să apară și încurajează publicul să interacționeze.

Dacă la final publicul nu are nicio întrebare, poți pregăti de dinainte câteva teme de discuție pe care să le dezbateți împreună sau care să spargă gheața și să îi încurajeze pe membrii audienței să comunice.

Scrie și rescrie introducerea până când sună perfect

Introducerea este cea mai importantă parte a unei prezentări, întrucât ea funcționează ca un "cârlig" care captează interesul. De aceea, ea trebuie să ofere din start soluții la eventualele probleme ale audienței, urmând ca restul prezentării să aducă și modalitățile prin care acele soluții pot fi aplicate.

Evită clișeele și frazele de umplutură

Pentru a nu plictisi publicul, este important să îți structurezi prezentarea în trei părți, asemenea unei povestiri: introducere, punctele­ cheie pe care vrei să le atingi și concluzia.

Pentru a le fi tuturor mai ușor să te urmărească, poți printa planul prezentării și să îl oferi persoanelor din public, precum și astfel de pixuri pentru ca aceștia să își poată eventuale observații sau întrebări.

Încearcă pe cât posibil să fii succint și la obiect, evitând clișeele și frazele lungi, alambicate, pentru care poți pierde foarte ușor atenția celor prezenți.

Nu scrie romane în prezentările Power Point

În cazul în care vei folosi o prezentare in Power Point, aceasta nu trebuie să fie încărcată de text. În schimb, este recomandat să treci doar câteva repere după care să te ghidezi, pentru a nu uita detalii importante și a le oferi o direcție ascultătorilor. Prezentările de succes evită, de asemenea, acele informații cu care publicul este deja familiarizat. De aceea, este indicat să începi cu concluziile, pe care să le demonstrezi apoi aducând argumente în sprijinul celor afirmate.

Ai grijă la limbajul non­verbal

Nu ar strica să exersezi de câteva ori prezentarea în oglindă, pentru a­ți evalua postura corpului și gesturile pe care le faci involuntar. Nu este cel mai bun lucru să gesticulezi excesiv de mult, dar în niciun caz nu trebuie să iei poziția de drepți și să nu te ajuți deloc de corp. Încearcă pe cât posibil să ai o ținută dreaptă, dar nu crispată, zâmbește și fii relaxat.

Pregătește­-te temeinic

Un bun orator este sigur pe el, iar asta vine și din atitudine și experiență, dar și dintr­o pregătire ca la carte pentru subiectul pe care urmează să îl expună. Când ajungi în fața unei audiențe și trebuie să le vorbești despre ceva, ei vor presupune în mod automat că tu ești cea mai avizată persoană să le răspundă la întrebări sau să le lămurească.

Dacă se întâmplă totuși să primești o întrebare la care nu știi răspunsul, recunoaște asta în mod onest, dar cere o adresă de e­mail a persoanei care ți­a adresat întrebarea și promite că te vei interesa și vei reveni cu un răspuns.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Cele 6 reguli de aur pe care să le respecți când vorbești în public. Cum să susții o prezentare de succes