Cele mai bune bucate sunt cele gătite în casă
Românii iubesc să mănânce! Asta e clar. Vor de toate pe masă. Şi cârnaţi, şi sarmale. Şi toate sunt delicioase - mai ales dacă sunt făcute în casă. În Moldova, o bucătăreasă ne arătă cum se face tochitura cu afumătură.
Românii iubesc să mănânce! Asta e clar. Vor de toate pe masă. Şi cârnaţi, şi sarmale. Şi toate sunt delicioase - mai ales dacă sunt făcute în casă. În Moldova, o bucătăreasă ne arătă cum se face tochitura cu afumătură.
Lui Nea Costică îi e mai mare dragul să stea lângă tuciul cu sarmale. Nu pentru că se încălzeşte, ci pentru că miroase atât de bine.
Gospodarul ar şi gusta, dar sarmalele sunt fierbinţi. Aşa că îşi face de lucru doi metri mai încolo. La afumătoare. La fum de lemn de prun şi stejar, acolo îşi ţine nea Costică toate preparatele din carne de porc.
Cât soţul face treabă afară, în casă, soţia Nuţi frământă cozonacii. E la a doua serie. Cu mâinile în aluat, spre deosebire de alţi bucătari, ea nu se teme să-şi spună secretele.
Cozonacii trebuie frământaţi bine, deci gospodinele trebuie să aibă mâini puternice şi multă răbdare. Alături de tanti Nuţi, nepoata ia notiţe.
Din Dâmboviţa, mirosul unei tochituri ne duce spre Moldova, aproape de Lacul Bicaz. Mâncarea conţine, în principal, slănină şi muşchiuleţ afumat de porc.
Cârnaţii şi o parte dintre organe, în schimb, nu sunt afumate. Ele sunt puse la prăjit prima dată, apoi urmează şi afumătura.
Carnea este lăsată la foc mic. Când e gata, urmează usturoiul şi vinul, turnat cu blândeţe.
Tochitura se mănâncă cu mămăligă şi ouă ochiuri. Şi neapărat cu nişte brânză de oaie şi câteva felii de ceapă roşie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰