Antena Meniu Search
x

Cercetători români, în lupta cu noul coronavirus

A făcut milioane de victime în întreaga lume, a schimbat viața oamenilor și a adus economia în colaps. Noul virus SARS COV 2 a transformat total lumea, în numai câteva luni. Cercetătorii și specialiștii încercă să găsească o cale pentru a combate această pandemie.

de Redactia Observator

la 17.05.2020, 13:16

Vezi și
  • Inițiativa a fost sprijinită și de Doina și Costel Atanasiu.
  • Cercetarea Românească este cu un pas mai aproape de aflarea unui tratament.

Astfel, zeci de proiecte de cercetare medicală pentru studiul noului virus SARS COV 2 au fost înscrise la concursul "Parteneri în lupta împotriva COVID-19", lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Științific, la sfârșitul lunii martie.

Medici, cercetători, farmaciști și biologi români, implicați în proiecte individuale de cercetare științifică sau în cadrul unor institute de cercetare medicală, care au ca scop combaterea epidemiei de CORONAVIRUS, și-au unit forțele pentru eliminarea virusului ucigaș.

Orice soluție, orice descoperire, orice idee genială care ar putea schimba realitatea în care trăim în aceste zile, este importantă în aceste momente.

Lăcrămioara Frasineanu, manager de proiect: Proiectul inițiat de Senatul Științific contribuie la o mai bună cunoaștere a noului virus SARS COV 2 și oferă specialiștilor o zonă mai largă de aplicații, ce pornesc de la soluții de diagnostic și tratament, cunoașterea mecanismului de acțiune a bolii, soluții pentru inhibarea transmiterii virale.

Printre criteriile folosite în procesul de evaluare a propunerilor se numără: contribuția adusă la cunoașterea noului virus SARS COV 2, aplicabilitatea rapidă în practica medicală și existenţa unor facilitaţi pentru implementare.

Pentru evaluarea aplicațiilor înscrise în concurs a fost cerută părerea consultanților de specialitate: experți în epidemiologie, virusologie, medicina inovativă. Printre aceștia se numără și doctorul Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Dr. Marius Geantă, Centrul pentru Inovație în Medicină: Am avut implicarea zonei private, m-am bucurat să vad și o implicare a zonei non-profit, a zonei ONG, fiecare după specificul activității a contribuit în această pandemie. În acest context, ideea Fundației de a susține proiecte de cercetare, de a selecta, și de a finanța proiecte de cercetare. Este cu atât mai important cu cât vorbim despre cercetare, un domeniu văduvit din perspectiva publică și privată. Este important sa vedem că din această zonă non guvernamentală există o inițiativă care își propune să stimuleze cercetarea.

Inițiativa Senatului Științific a fost sprijinită și de Doina și Costel Atanasiu, doi reputați virologi români, care lucrează de aproape două decenii la institute științifice și universități din America, exact în domeniul cel mai febril al acestor vremuri: virusologia.

Doina Atanasiu virusolog: Este o idee fantastică, România este plină de oameni de știință deosebit de capabili, ceea ce le lipsește este investiția financiară, iar această inițiativă este o idee extraordinară.

Și cercetarea Românească este cu un pas mai aproape de aflarea unui tratament potrivit pentru combaterea virusului SARS COV 2.

Doina Atanasiu virusolog: Șansele unui tratament local, cu investiție destul de mică este dezvoltarea unui anticorp, izolat de la pacienți care s-au însănătoșit. Nu orice pacient care s-a făcut bine creează anticorpi care pot fi folosiți pentru tratament.

Costel Atanasiu medic virusolog: Avem capete luminate, din păcate nu se investește suficient, cercetarea de vârf pe care o facem în America implică sume enorme, vorbim de milioane, sute de milioane. Nu știu dacă Guvernul României își permite să aloce milioane, pentru un singur laborator.

Acest nou proiect al Senatului Științific se adaugă demersurilor pe care Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le face, de peste 30 de ani, încercând astfel să contribuie la dezvoltarea științei și cercetării, prin susținerea și promovarea valorilor românești. Câștigătorul acestui concurs va fi anunțat pe 31 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Cercetători români, în lupta cu noul coronavirus