Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Succes romaesc la Cannes! Cineastul Cristian Mungiu a fost premiat

Cristian Mungiu aduce din nou un trofeu de la Cannes. Cineastul român a fost răsplătit, pentru filmul "Bacalaureat", cu premiul pentru regie, pe care-l împarte cu francezul Olivier Assayas

de Redactia Observator

la 23.05.2016 , 08:49

Cristian Mungiu aduce din nou un trofeu de la Cannes. Cineastul român a fost răsplătit, pentru filmul "Bacalaureat", cu premiul pentru regie, pe care-l împarte cu francezul Olivier Assayas

Cristian Mungiu, pentru "Bacalaureat", şi Olivier Assayas pentru "Personal Shopper"! Premiul lui Cristian Mungiu nu a fost deloc o surpriză: "Bacalaureat" era citat printre favoriţi încă de la premieră. Regizorul a mulţumit familiei sale şi echipei filmului, mai ales actorilor dintre care Maria Drăguş a fost o prezenţă remarcată şi la gala finală.

Mungiu a ţinut să adauge câteva cuvinte în sprijinul filmului de autor care, în opinia sa, "nu se simte prea bine" în acest moment. "Cred că filmul de autor continuă să existe, în mare măsură, şi datorită festivalului de la Cannes. Dar aceasta presupune şi o mare responsabilitate, aşa că trebuie să aveţi grijă. Mulţumesc!".

Vezi și

Juriul i-a acordat premiul pentru regie şi respectatului cineast francez Olivier Assayas. Foarte emoţionat, acesta l-a elogiat pe Mungiu chiar pe scena galei. "Este cel mai frumos premiu, pe care îl împart cu un cineast pe care-l admir de multă vreme, Cristian Mungiu. Este într-adevăr foarte emoţionant pentru mine".

Marele trofeu Palme d'Or i-a fost acordat britanicului Ken Loach, pentru "Eu, Daniel Blake", povestea unui muncitor englez rămas fără venituri din cauza bolii şi a birocraţiei.

Renumit ca autor de filme cu tematică socială, Ken Loach a mai fost distins cu Palme d'Or în 2006. Palmaresul actualei ediţii suscită deja controverse dar premiul acordat lui Cristian Mungiu nu este contestat de nimeni. Unii critici cred că ar fi meritat chiar Palme d'Or. În ce-l priveşte, regizorul român a avut cuvinte de laudă pentru toate filmele cu care a concurat.

Comentariile apărute după gală relevă că juriul a trecut cu vederea regizori celebri ca Pedro Almodovar sau Jim Jarmusch sau filme aplaudate de toată lumea. Este citată mai ales comedia germană "Toni Erdmann", filmată în România, care s-a mulţumit cu premiul criticii internaţionale, acordat şi filmului "Câini", debutul lui Bogdan Mirică.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Succes romaesc la Cannes! Cineastul Cristian Mungiu a fost premiat