Antena Meniu Search
x

Cofetăriile și brutăriile, asaltate cu comenzi de cozonaci pentru sărbători

Cozonacul este vedeta meselor de sărbătoare. Comenzile au început deja să curgă în cofetării şi brutării. Pentru cei care nu au timp de cumpărături şi vor un cozonac de casă, desertul e acum la un click distanţă.

De Redactia Observator la 07.12.2019, 00:27
Vezi și

Cozonacul este vedeta meselor de sărbătoare. Comenzile au început deja să curgă în cofetării şi brutării. Pentru cei care nu au timp de cumpărături şi vor un cozonac de casă, desertul e acum la un click distanţă. Preţurile în magazine pornesc de la 14 lei kilogramul, dar sar de 100 de lei în patiseriile artizanale. Peste şapte milioane de cozonaci vor ajunge pe mesele românilor de Crăciun şi de Revelion.

Cu nucă, cu rahat sau cu ciocolată, cozonacii sunt primii care ajung pe mesele românilor de Sărbători. În bucătării se lucrează deja la foc continuu. 

Şi corporaţiile trimit comenzi. Marile firme pregătesc cadouri pentru clienţi sau pentru angajaţi.

Diferentele între cozonacii de casă şi cei făcuţi industrial sunt mari. Atât la gust cât şi la preţ. Cei mai ieftini se găsesc în magazine- 14 lei kilogramul, iar cei mai scumpi ajung la 100 de lei in patiseriile artizanale. 

Alina Răducanu, proprietara unui laborator de patiserie din Capitală, vinde cozonaci cu 45 de lei kilogramul, cu 5 lei mai mult decât anul trecut.

ALINA RĂDUCANU, proprietara unui laborator cofetărie: S-au scumpit absolut toate inclusiv materia primă și, pe langa utilitati, chiar si salariile au crescut si atunci in momentul in care produci ceva trebuie sa incluzi in costul de producţie absolut tot. 

Dacă nu aveţi timp de cumpărături, desertul de Sărbătoare e doar la un click distanţă. Elena Timofte vinde cozonaci la târgul de Crăciun, dar şi pe internet. 

ELENA TIMOFTE, bucătar: Cozonacul care tocmai a ieşit din cuptor are 1,5 kilograme. Conţine 800 de grame de miez de nucă. Până azi, la început de decembrie, sunt peste 2.500 de cozonaci. Cozonacul ajunge în jur de 80 de lei în târg, pe online, preţurile le avem mai mici, pentru că avem costuri mai mici.

Pentru cei care nu vor să exagereze cu caloriile nici în zi de sărbătoare cozonacul se vinde şi la felie. 

MEDEEA PIRON, fondatoarea  unui laborator de patiserie: Pe lângă varianta de cozonac întreg cineva nu vrea să manace unul intreg sau nu poate poate opta pentru o felie de cozonac. Este 10 lei la noi în locaţie. 

Autorităţile ne recomadă să cumpărăm cozonaci doar de la producătorii autorizaţi. In perioada sarbatorilor de iarna in Romania se vand in jur de şapte milioane de cozonaci.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cofetăriile și brutăriile, asaltate cu comenzi de cozonaci pentru sărbători