Antena Meniu Search
x

Condamnati sa fie orfani pe viata

Abandonati in centre de plasament, zeci de mii de copii cersesc afectiune. Rare sunt momentele in care cineva ii mangaie si le spune o vorba buna. Sunt plini de vanatai, bolnavi, tristi

Vezi și

Au deschis ochii in centre de plasament. Abandonati de cei care le-au dat viata, si-au gasit alinarea in bratele asistentilor maternali. Strainii au devenit parintii lor.

O sa-i spunem Elena. Are 14 ani. E in grija asistentului maternal de la trei luni, dar lumea tot se uita la ea cu alti ochi. Pentru cei mai multi, e un "orfan". "Nu ma deranjeaza ca sunt infiata, dar nu mi se pare normal sa zica cineva: "uite si fata aia, e infiata, hai sa radem de ea".

Cea care ii este mama de atatia ani a incercat s-o infieze. Sistemul a invins-o insa. Un sistem care, an de an o cheama pe copila la evaluari. Elena isi aminteste perfect cum, in 2007, a cunoscut doua femei care urmau sa o adopte. A fost interogata ore in sir, a plans, a lesinat, nimanui nu i-a pasat.

Cinci adulti stau in jurul fetei si nu schiteaza niciun gest atunci cand incepe sa planga. Singura care sare in ajutorul ei este asistentul maternal. Maria Dima isi aminteste in ce stare era Elena atunci cand a gasit-o in centrul de plasament. Un copil bolnav, pe care l-a pus pe picioare cu banii ei. De atunci lupta cu sistemul. Un asistent maternal primeste 800 de lei pe luna si un ajutor de hrana, de noua lei, pe zi. Atat aloca statul roman pentru alimentatia unui copil institutionalizat.

Gherghina Dumitru a crescut sapte copii. Acum nu mai e asistent maternal - a iesit la pensie, iar statul a vrut sa i-l ia pe pe Florin. A castigat insa in instanta. A ramas cu baiatul, dar statul nu-i mai da niciun ban. Il creste ea, cum poate.

.

De dragoste au nevoie toti cei 60.000 de copii din centrele de plasament din Romania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Condamnati sa fie orfani pe viata