Antena Meniu Search
x

Video Copacii putreziți din București, pericol public. Cum defrișarea costă o mică avere, oamenii se uită la arbori ca la drobul de sare

Ceva e putred la mulţi copaci din Bucureşti. Până acum, doar norocul a făcut ca arborii să nu se prăbușească peste oameni. Cei ce vor să taie copacii uscați din propriile curți nu au prea mulţi sorţi de izbândă: durează mult şi preţurile sunt enorme. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.04.2024, 19:42

Vezi și

Trunchiul copacului s-a prăbușit noaptea trecută, după ce rădăcinile au cedat. Zgomotul puternic i-a scos din casă pe proprietarul curții, dar şi pe cel al mașinii peste care arborele s-a prăvălit. Polițiștii și pompierii au venit imediat după apelul la 112. Au pus doar o bandă de semnalizare. 

Abia dimineață muncitorii primăriei au tăiat arborele. Pericolul a fost cu atât mai mare cu cât, lipită de casă, este şi o conductă de gaze.

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Țeava de gaze se află la doar câțiva metri de trunchiul putred al copacului. Astfel că dacă acesta s-ar fi prăbușit în cealaltă direcție, ar fi putut provoca o tragedie.
  • Bărbat: Acum 5-6 ani au mai venit o dată și au tăiat decât crengile care erau atunci și au lăsat trunchiul așa. Și cei care au tăiat astăzi copacul au spus că de vreo trei ani de zile ei au sute de cereri, inclusiv de la școli și grădinițe, pentru tăierea copacilor care sunt uscați.

Într-un alt cartier din București, încă un copac pericol-public

Pe acelaşi subiect
  • Bogdan Dinu, reporter Observator: În zona Dorobanți, acest copac este vizibil uscat și smuls din rădăcină. Se mai sprijină doar pe acoperișul clădirii, astfel că poate să se prăbușească în orice moment. Doar că nimeni nu îl taie. 

Proprietarele - mai multe pensionare - se uită la arbore ca la drobul de sare. Copacul înalt de zeci de metri și greu de aproape o tonă stă sprijinit în mansarda vecinilor. Pentru că nu a căzut pe spațiul public, ci în interiorul unei curți private, reprezentanții primăriei nu sunt obligați să-l taie.

  • Femeie: Este un spațiu închiriat și noi am făcut sesizări, vă dați seama că ne-am speriat. Ni s-a spus așa: întrucât este problemă de ancorare, copacul este la nivel de 25-30 de metri, echipajul care poate să vină cu alpiniști care să se cațăre pe ziduri ne va costa 3.000 RON, iar un echipaj specializat cu macara 5.000 RON. Iar transportul din curte ne mai costă 1.000 RON. 

Reprezentanții Administrației Domeniului Public Sector 1 nu au confirmat prețurile exorbitante

 Firmele private sunt mult mai ieftine.

  • Reprezentant firmă defrișări: 2.500 RON, cu tăiat până jos. Într-o oră jumătate suntem acolo și îl facem.

Specialiștii recomandă ca arborii să fie tăiați încă de la primele semne că ar putea deveni un pericol pentru siguranţa oamenilor. Pentru defrișare este nevoie de un aviz emis de Direcția de Mediu a Primăriei București, chiar dacă respectivii arbori se află pe proprietate privată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Copacii putreziți din București, pericol public. Cum defrișarea costă o mică avere, oamenii se uită la arbori ca la drobul de sare