Antena Meniu Search
x

COPIII NU SUNT INVIZIBILI: Sufletele de care fuge toata lumea

Trecem pe langa ei pe strada, ii vedem, dar nu le stim identitatea. Sunt copii cu numele. De fapt, niste cifre care ne scot din Europa. Sunt mii de copii fara acte in Romania. Sunt cei de de care fug si medicii si dascalii. Uneori, ei insisi ar fugi de ei

Vezi și

Marin Cristofer, Marin Argentina, Marin Spaniola, Marin Olandeza si Ion Nedea. Ei sunt familia Marin. Doi adulti si cinci copii. Cinci frati și surori dintre care doar una cu un alt nume, tocmai cea care lipseste de acasa. Nedea. E plecata cu tatal vitreg sa faca rost de bani. Si oricum, daca i s-ar intampla ceva, nu ar interesa pe nimeni in afara de ai ei.

Nu merge la scoala, nici la doctor. Si de copii ca ea, de toate varstele, e tigania plina. Intr-o curte, doi copii nerecunoscuti de un tata inchis in Franta, de care mama nu mai stie nimic de aproape un an. Singurul venit stabil e o alocatie data pe un certificat de constatare a nasterii.

Alt sat, alta comunitare de rromi, aceeasi problema. Dana are 14 ani si a pasit, cu greu, pana acum cinci ani, iar de atunci, picioarele n-o mai ajuta. Pentru ca in acte, nu s-a nascut, nu primeste nici macar alocatie, iar de pensie de handicap nici nu poate fi vorba. “Nu am certificat de nastere, nu am fost la medic pana acum”, spune Dana.

Mergem cateva case si o gasim pe Mina, o tanara de 20 de ani. Tine in mana un act constatator rupt si mucegait si cu el se legitimeaza. Parasita de tata si cu o mama analfabeta, nu are certificat de nastere si nu a fost o zi la scoala. Sunt multi, nu muncesc, nu au ajuns niciodata la doctor, nu exista. Nici macar atunci cand au reusit sa fie inregistrati.

La Dragomiresti, in Vaslui, a avea patru sau cinci copii e ceva obisnuit. Poate la fel de obisnuit cum e sa afli ca unul dintre ei e bolnav de leucemie.

Are acte, dar degeaba. Pana sa cada la pat, pe Vladut nu l-a vazut decat medicul satului. Nicio analiza de sange, nimic. Iar acum, ca a fost diagnosticat cu cancer, mama il duce la spital cand poate. Pe sora lui cea mare nu am gasit-o acasa. A terminat opt clase si a plecat la Brasov, dadaca la o ruda. Aceeasi comuna, alta familie si un alt copil bolnav care nu exista pentru medici. .

Andreea exista. In registrul de nasteri, in catalog si pentru familie. Caci sansele ei si ale fratilor se opresc la iesirea din sat. Nu stiu altceva decat sa munceasca, iar viata lor se consuma pe camp si la coada vacii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » COPIII NU SUNT INVIZIBILI: Sufletele de care fuge toata lumea