Antena Meniu Search
x

Corund, inima olaritului romanesc

Inima olaritului este in Transilvania. Mai exact, intr-un satuc din vestul judetului Harghita, numit Corund. Acolo se fac unele dintre cele mai frumoase obiecte din lut din intreaga tara, care ajung apoi peste tot.

Vezi și

Chiar si turistii straini vin sa cumpere de la olarii Corundului vaze si paharele pentru palinca.

Este inima olaritului romanesc. Unul dintre cele mai cunoscute locuri din Transilvania, cu oameni care, invatati inca de mici, parca nu stiu sa faca altceva sau, cel putin, la asta se pricep de minune. Nu e familie care sa nu produca ceramica.

Nu-si poate aminti cate artizanate i-au iesit din maini pana acum. Ar fi imposibil. Domnul Janis a facut de toate de-a lungul vietii. Vaze si oale, tacamuri, seturi de cescute de cafea si paharele de tuica. De toate dimensiunile. Si nu exista doua bucati identice. Toate sunt facute manual, devenind astfel unicate.

Sotia domnului Janos lucreaza in jur de 10-12 ore pe zi. Incepe lucrul la ora 06:00. Meseria a invatat-o chiar de la sotul ei, de aproape 50 de ani.

Toate produsele ajung in intreaga tara si chiar in strainatate. Cel mai ieftin produs se vinde cu cinci lei, iar cel mai scump poate ajunge la cateva sute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Corund, inima olaritului romanesc