Antena Meniu Search
x

Cotețele de lângă blocuri. Oamenii cresc găini și porci la oraș, iar Primăria din Bumbești-Jiu închide ochii

Cine a zis că nu poţi fi fermier în oraş s-a înşelat. În Bumbeşti-Jiu, oamenii cresc găini şi porci la doi paşi de blocurile în care locuiesc. Motiv de belşug pentru unii, coteţele îi deranjează pe ceilalţi. Iar primăria închide ochii, deşi construcţiile improvizate sunt ilegale. Explicaţia - oamenii au nevoie de animale ca să-şi poată creşte copiii.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 22.10.2020, 22:44

Vezi și
  • Oraşul Bumbeşti-Jiu, din judeţul Gorj, numără aproximativ 10.000 de locuitori
  • Primăria nu are în plan să demoleze adăposturile ilegale

Diana Speretoiu, reporter Observator: Suntem în oraşul Bumbeşti-Jiu, din judeţul Gorj, un oraş european care numără aproximativ 10.000 de locuitori. Mulţi dintre oamenii care locuiesc la bloc obişnuiesc de câţiva ani să crească în astfel de coteţe găini şi porci foarte aproape de centrul oraşului.

Şi pentru că oamenii au vrut să trăiască după principii "bio", satul s-a mutat în oraş. Aşa au apărut coteţele de pe lângă blocuri. Dimineaţa şi seara, doar trec strada să hrănească animalele.

Bărbat, cameră ascunsă: Găini mai multe, că porci foarte puţini. În perimetrul ăsta, dacă sunt patru, cinci porci. Eu sunt aici de 40 de ani şi de 40 de ani am avut coteţ. Când am venit, era deja coteţ aici.

Dacă orăşenii gospodari sunt fericiţi că au provizii la uşa blocului, alţii, deranjaţi de miros şi zgomot, i-au reclamat.

Reclamant: Nu e normal ca depozitele, coteţele, magazinele să fie până în drumul naţional. Mai au puţin şi sar pe tiruri. Au avansat vertiginos până în parapetul drumului naţional 66. Grădiniţa este la 20 de metri de noi, parcul de joacă. Dincolo de parapet e o mizerie de nedescris.

Iar totul poate fi un focar de infecţie.

Diana Speretoiu, reporter Observator: De sus, imaginea e şi mai dezolantă. În ultimii ani, gospodăriile improvizate s-au întins până în apropierea drumului naţional şi a căii ferate. Ultimele construcţii sunt la nici 10 metri distanţă de spitalul din oraş.

Oamenii se apără şi spun că asta au făcut mereu.

Bărbat: Am şi eu, am. Am de pe timpul lui Ceauşescu, am coteţ. Nu am deranjat pe nimeni

Reporter: Ce aveţi, găini?

Bărbat: Am şi găini şi porc. Punem varza şi noi, ne gospodărim

Doar că nu e legal, lucru pe care îl admite chiar primarul. Oamenii nu au voie nici să crească găini, nici să construiască pe un teren care nu le aparţine. Chiar şi aşa, primăria nu are în plan să demoleze adăposturile ilegale.

Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti-Jiu: Este o locaţie care a fost ocupată, într-adevăr, într-un mod abuziv. Această situaţie cu acele gospodării improvizate ale celor care stau la bloc, în centrul civic, datează de când este centrul muncitoresc. Cât eu voi sta primar, nu voi demola aceste construcţii pentru că, pentru unii, e o alternativă de a-şi creşte copiii.

Singura măsură pe care a luat-o chiar astăzi primăria a fost să notifice oamenii să strângă gunoaiele şi să ţină mai mult la curăţenie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cotețele de lângă blocuri. Oamenii cresc găini și porci la oraș, iar Primăria din Bumbești-Jiu închide ochii