Antena Meniu Search
x

CRITICI DURE privind legea salarizării: Va aduce REDUCERI salariale pentru multe categorii de personal. Vom ataca propunerea la CCR

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în proiectul legii salarizării sunt prevăzute reduceri salariale importante pentru mai multe categorii de personal, ceea ce reprezintă o încălcare a unui drept constituţional, motiv pentru care propunerea va face obiectul unei plângeri la Curtea Constituţională.

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în proiectul legii salarizării sunt prevăzute reduceri salariale importante pentru mai multe categorii de personal, ceea ce reprezintă o încălcare a unui drept constituţional, motiv pentru care propunerea va face obiectul unei plângeri la Curtea Constituţională.

„Este un mare eşec al PSD, în aceste cinci luni de guvernare este cel mai mare eşec al PSD. Legea este conceptual greşită. În foarte multe cazuri, pentru funcţii de conducere salariile sunt mai mici decât pentru funcţiile de execuţie. Din analiza pe care am făcut-o, confirmată şi de Consiliul Legislativ, se arată că sunt situaţii în care diferenţele salariale între studiile superioare şi studii medii nu sunt mai mari de 5%”, a afirmat Sulfina Barbu.

Fostul ministru al Muncii a susţinut că, potrivit noii legi a salarizării, vor fi reduceri salariale importante pentru mai multe categorii.

„Al treilea punct important pe care PNL a adus critici actului normativ, am constatat din analiza tehnică a proiectului că vor fi reduceri salariale importante prin aplicarea actului normativ de PSD. La vremea respectivă au negat, ieri în comisie au recunoscut că da, vor fi reduceri salariale importante pentru multe familii ocupaţionale”, a afirmat vicepreşedintele PNL.

Pe acelaşi subiect

Fostul ministru al Muncii a mai spus că diminuarea salariului unui angajat printr-un act normativ reprezintă o încălcare a unui drept constituţional.

„Atragem atenţia că există o decizie a Curţii Constituţionale nr. 872 din 2010 care explică foarte clar că dreptul la muncă este un drept complex care include inclusiv dreptul la salariu şi diminuarea salariului pentru un angajat reprezintă practic o constrângere dacă acest lucru este propus printr-un act normativ, deci este o încălcare a unui drept constituţional. Acest lucru a rămas valabil în proiectul de act normativ şi, cu siguranţă, dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, va face obiectul unei plângeri la CCR deoarece soluţia pe care PNL a propus-o şi considerăm că este soluţia corectă este că acele salarii care sunt mai mari decât coeficienţii prevăzuţi astăzi în grilă să fie îngheţate până la momentul în care ajunge salariul din grila respectivă la nivelul pe care îl au astăzi în plată”, a afirmat Sulfina Barbu.

Vicepreşedintele PNL a mai precizat că, „pentru salariile care sunt mai mari, soluţia corectă este îngheţarea lor până la momentul la care vor ajunge la nivelul grilei de salarizare din lege”.

„Ca o concluzie, acest proiect de lege este un eşec răsunător al PSD şi cerem PSD să se aşeze cu picioarele în apă rece, să analizeze toate grilele salariale, să elimine toate inadvertenţele din această lege şi toate inegalităţile din această lege şi să facă o dezbatere serioasă pe legea salarizării unitare. Oricum, PNL a început rescrierea acestei legi pentru a prezenta un act normativ corect, constituţional plecând de la necesitatea unei legi a salarizării în sistem bugetar”, a conchis Sulfina Barbu.

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » CRITICI DURE privind legea salarizării: Va aduce REDUCERI salariale pentru multe categorii de personal. Vom ataca propunerea la CCR