Antena Meniu Search
x

Cum alegem corpurile de iluminat în funcţie de umbre şi lumini

Interioarele frumoase se mândresc nu numai cu utilizarea inspirată a culorilor, temelor şi texturilor, ci şi cu modul în care toate aspecte se armonizează pentru a crea un spaţiu funcțional, util şi, totodată, confortabil şi estetic.

de Redactia Observator

la 17.03.2020, 16:34

  • Scopul luminii este să creeze dinamică şi volum.
  • Umbrele se pot crea natural sau artificial.

Interioarele frumoase se mândresc nu numai cu utilizarea inspirată a culorilor, temelor şi texturilor, ci şi cu modul în care toate aspecte se armonizează pentru a crea un spaţiu funcțional, util şi, totodată, confortabil şi estetic. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei armonizări este lumina naturală sau artificială. 

Acolo unde este lumina va fi şi umbră şi, dacă aceasta este proiectată corect, iluminarea naturală sau artificială poate crea un spaţiu cu adevărat inspirat. Pe de altă parte, dacă nu se lucrează corect cu lumina, pot apărea umbre neplăcute şi inconfortabile, care fac că spaţiul să pară neinspirat şi întunecat. 

Din fericire, există o mulţime de idei şi exemple în arhitectura despre cum se poate utiliza cu măiestrie proiectarea umbrelor pe suprafaţa pereţilor sau a podelei pentru a anima şi da căldura şi stil spaţiului. Folosindu-se de lumini şi umbre, arhitecţii pot crea designuri dinamice şi pot conferi calităţi variate spaţiilor în diferite momente ale zilei.

Cele trei tipuri de umbre

Potrivit lui Leonardo da Vinci, există trei tipuri de umbra - umbra ataşată, umbrirea şi umbra turnată. Umbra ataşată cade pe obiectul propriu-zis, umbrirea se realizează prin contraste de lumină şi spaţii întunecate, în vreme ce umbra turnată este elementul care provoacă umbre diferite pe un obiect în funcţie de masă şi lumina să. Este important să cunoaştem şi să recunoaștem aceste principii ale luminii şi să învăţăm să le le utilizăm pentru că designul interiorului să fie unul dinamic şi armonios.

Scopul luminii este să creeze dinamică şi volum

Potrivit designerilor de interior, scopul luminii este să definească spaţiul, creând dinamica şi volum şi definind materialul, iar acest lucru îl poate face prin proiecţia umbrelor. Ţinând cont de această idee, mulţi dintre designerii de interior studiază lumina şi cauta să proiecteze elemente de construcţie care pot anima spaţiile interioare, ecrane din diferite materiale, lucarne şi pergole amplasate strategic pentru a crea umbre cât mai plăcute. 

Proiectarea luminilor şi a umbrelor este ceva de durată

Iun vreme ce designul unui interior poate deveni plictisitor după un anumit timp şi redecorarea poate fi costisitoare, proiectarea luminilor şi a umbrelor poate garanta noutate şi dinamism pentru o perioadă îndelungată. 

Acelaşi spaţiu, iluminat difuz şi inteligent va arăta diferit în fiecare oră a unei zile, fiind de fiecare dată uimitor. Pe de altă parte, lumina se schimbă în funcţie de anotimp, motiv pentru care proiectarea umbrelor turnate asigura un plus de farmec în diferite perioade ale anului.

Umbrele se pot crea natural sau artificial

Realizarea ramelor, luminatoarelor şi a elementelor de faţadă interesante poate asigura un joc incredibil de lumini şi umbre în interiorul unui spaţiu. Pe lângă faptul că te poţi juca cu detaliile de interior cum ar fi scările, mobilierul sau plantele pentru a îmbunătăţi umbrele create de lumină naturală, poţi apela şi la corpuri de iluminat suplimentare care să accentueze farmecul acestora.  

Adăugarea luminilor şi a umbrelor într-un spaţiu, dacă nu se face corect, poate crea un adevărat dezastru. De exemplu, dacă iluminarea artificială nu este proiectată corect, se pot forma umbre urâte sub dulapuri, pe pereţi şi podele.

O regulă simplă pentru a evita formarea umbrelor urâte este să se amplaseze corpuri de iluminat în tavan mai mici decât ventilatoarele. În acest fel, ventilatorul aflat în mişcare nu va proiecta umbre tulburătoare. 

Este importantă stimularea umbrelor create de detalii arhitectonice

Pentru un efect care să creeze impact, este importantă stimularea în mod artificial a umbrelor create de ecrane sau alte detalii arhitectonice. Totodată, se recomandă să vă jucaţi cu poziţionarea corpurilor de iluminat înainte de a le fixa pentru a găsi cele mai inspirate soluţii şi a nu crea umbre proaste sau neadecvate. Totodată, ar trebui să ştim unde să ne oprim, pentru că prea multe elemente care creează umbră în spaţiul greşit pot însemna o utilizare mai mare a luminii artificiale pentru a lumina locul său, pur şi simplu, vom avea zone întunecate.

Prin urmare, utilizarea subtilă a elementelor care creează umbre, plasate strategic, poate fi o artă pe care orice designer de interior ar trebui să o studieze. 

Lumina poate avea culori variate

Pe lângă faptul că lumina poate fi albă sau galbenă, ea îţi poate schimba culoarea şi în funcţie de obiectele pe care le atinge, proiectând umbre şi mai interesante. De aceea, utilizarea inteligentă a corpurilor de iluminat colorate poate fi un alt capitol pe care designerii de interior ar trebui să îl cunoască. 

Lumina conţine tot spectrul de culori, dar când loveşte o anumită culoare, se va reflecta doar acea culoare, restul fiind absorbite. Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce lumina atinge o anumită suprafaţă, absoarbe majoritatea razelor colorate şi va reflectă doar câteva dintre acestea. Acesta este motivul pentru care lumina devine mai slabă, conţine mai puţine culori şi spaţiul pare mai slab iluminat. 

În cazul în care vrei să aduci un plus de lumini şi umbre interesante şi inspirate designului din casa ta, la Divani & Sofa poţi găsi oferte variate şi foarte atractive. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum alegem corpurile de iluminat în funcţie de umbre şi lumini