Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum să îți menții locuința răcoroasă în timpul verii: 5 sfaturi pentru a te bucura de confort

Vara și-a intrat complet în drepturi, iar temperaturile au crescut în ultima perioadă până la nivelul apariției disconfortului termic. Fiecare dintre noi caută un adăpost împotriva caniculei, iar propria locuință este, în cele mai multe cazuri, soluția ideală.

de Redactia Observator

la 13.07.2020 , 17:53

Cum să îți menții locuința răcoroasă în timpul verii - Shutterstock

Menținerea confortului termic în locuință nu este dificil de obținut, mai ales dacă pui în practică soluțiile simple pe care le ai la îndemână: 

1. Instalează un aparat de aer condiționat

În ultimii ani, aparatele de aer condiționat au fost instalate în majoritatea locuințelor. Cu ajutorul acestor dispozitive, poți menține locuința răcoroasă în timpul verii. Este soluția la care apelează cei mai mulți oameni care nu tolerează foarte bine temperaturile ridicate. Alegerea aparatului de aer condiționat depinde foarte multe de suprafața camerei și de electronicele din încăpere care generează căldură. Astfel, poți alege un aparat de aer condiționat cu o putere mai mare sau mică, în funcție de necesități.

Articolul continuă după reclamă

În cazul în care locuiești în chirie, o soluție economică și la îndemână pentru menținerea confortului termic în timpul verii este folosirea unui aparat de aer conditionat portabil.  Acesta are o greutate redusă, este ușor de manevrat și poate fi mutat dintr-o cameră în alta fără prea mult efort. 

2. Nu lăsa aerul cald să pătrundă în locuință

Aproximativ 30% din căldura nedorită intră în locuință prin intermediul ferestrelor. Pentru a menține casa răcoroasă, este recomandat să aerisești dimineața devreme și seara târziu, când razele soarelui nu sunt atât de puternice. În restul zilei, ține ferestrele închise și trage draperiile. Astfel, vei putea face economii la factura de energie, deoarece aparatul de aer condiționat nu va funcționa mai mult decât este necesar și vei avea mereu răcoare în casă. Cu cât draperiile sunt mai închise la culoare, cu atât mai greu va pătrunde în locuință căldura de afară. 

3. Realizează treburile casnice dimineața și seara

Gătitul și călcatul hainelor sunt activități casnice care generează foarte multă căldură. În sezonul cald, este indicat să realizezi aceste treburi dimineața și seara, când atmosfera este mai răcoroasă. În plus, când vine vorba de gătit, poți începe să folosești accesoriile de exterior. Pentru că atât aragazul, cât și cuptorul generează foarte multă căldură, în timpul verii este indicat să prepari alimente la grătar. Legumele și fructele de sezon și carnea slabă cu un conținut scăzut de calorii sunt perfecte pentru a fi preparate la grill, afară.

4. Scoate din priză dispozitivele pe care nu le folosești

O cantitate semnificativă de căldură este generată de dispozitivele pe care le folosim în gospodărie, de la încărcătoarele pentru telefonul mobil, până la televizor. Pentru a face față zilelor toride, este bine să scoți din priză toate electronicele și electrocasnicele pe care nu le folosești. De asemenea, este important să verifici ca în spatele frigiderelor și congelatoarelor să existe suficient spațiu de ventilație. Aceste dispozitive pot pompa multă căldură inutilă într-o cameră.

Pe de altă parte, trebuie să acorzi o atenție deosebită și surselor de iluminat. Becurile incandescente generează o cantitate semnificativă de căldură. Pentru a reduce supraîncălzirea, precum și pentru a face economie la facturile de la utilități, este recomandat să le înlocuiești cu becuri cu un consum redus de energie.

5. Izolează locuința

O casă bine izolată nu este eficientă doar în timpul iernii, ci și vara. Prin izolarea locuinței, aerul nu va mai circula din interior către exterior și nici în sens invers. Dacă n-ai reușit până acum să izolezi pereții casei, podul sau mansarda, vei observa că aerul cald pătrunde în locuință, chiar și atunci când ferestrele și ușile sunt închise. Izolarea locuinței contribuie, așadar, la menținerea unei temperaturi confortabile în casă.

Pe lângă toate aceste soluții, dacă vrei să ai o locuință răcoroasă în zilele toride de vară, ar fi bine să plantezi copaci în jurul ei. În câțiva ani, aceștia vor crește suficient de mult, încât să asigure umbra casei.

Sursă foto: Shutterstock

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Cum să îți menții locuința răcoroasă în timpul verii: 5 sfaturi pentru a te bucura de confort