Cum ne pregătim pentru sporturile de iarnă. 5 sfaturi pentru a evita accidentările
Iarna este tot mai aproape, iar fanii sporturilor de sezon încep să își pregătească echipamentele de schi sau snowboard pentru primele zile cu zăpadă.
Iarna este tot mai aproape, iar fanii sporturilor de sezon încep să își pregătească echipamentele de schi sau snowboard pentru primele zile cu zăpadă. Un lucru de care mulți uită însă este că, dacă a trecut ceva timp de când s-au antrenat fizic, organismului îi va lua ceva vreme să se obișnuiască cu efortul. De altfel, multe accidentări apar fie atunci când nu avem foarte multă experiență în a ne da cu snowboardul sau cu schiurile și ne aventurăm pe rute de dificultate mai mare, fie atunci când corpul nostru este obligat să se adapteze brusc la efort, iar tendoanele, articulațiile și musculatura sunt cele mai afectate.
De aceea, dacă ai în plan să mergi la munte iarna aceasta pentru a practica sportul tău preferat de sezon, este bine să te pregătești încă de pe acum, dacă vrei să eviți orice accidentare și să te bucuri din plin de timpul petrecut pe pârtie:
Antrenează-te în mod regulat
Cu cât musculatura ta este mai puternică, iar corpul tău are o mobilitate mai mare, cu atât îți va fi mai ușor să practici un sport de iarnă. Chiar dacă nu ai făcut sport în mod regulat până acum, câteva exerciții la sala de forță, atât cu greutăți, cât și antrenamentele cardio îți vor pregăti corpul pentru efortul fizic de la munte. Atunci când facem sport, nu doar mușchii noștri devin mai puternici, ci și articulațiile. În plus, ne mărim capacitatea pulmonară și rezistența la efort, ne putem îmbunătăți mobilitatea și putem scăpa de câteva kilograme în plus acumulate.
Ia măsuri de prevenție din timp
Dacă ai dureri la nivelul tendoanelor, genunchilor sau spatelui, dureri care apar constant, frecvent și care te împiedică să mai faci sport sau chiar să te ocupi de activitățile zilnice, nu aștepta ca problema să treacă de la sine. O durere constantă sau care apare întotdeauna în același loc poate indica o problemă de sănătate. Și, cum probabil știi deja, este întotdeauna mai ușor să previi decât să tratezi.
Cu cât o afecțiune este diagnosticată mai din timp, cu atât mai mari sunt șansele de a o trata rapid și cu succes. O vizită la o clinică de ortopedie din București, unde poți fi tratat de medici renumiți, te poate scuti de numeroase probleme pe viitor. Iar pentru cei care practică un sport în mod regulat, controalele de rutină pot preveni problemele care apar din cauza șocului pe care efortul fizic îl are uneori asupra articulațiilor și tendoanelor.
Investește într-un echipament de calitate
Dacă practici în fiecare iarnă un sport anume, atunci este bine să faci o investiție și să îți iei propriul echipament. Problema cu echipamentele sportive închiriate este că acestea rareori ți se potrivesc perfect și, abia când apuci să te obișnuiești cu ele, trebuie să le predai înapoi. În plus, în unele locuri, echipamentele de închiriat sunt vechi, uzate sau folosite până la refuz, astfel că ele nu mai au elasticitatea de odinioară și nici nu mai ating performanțele unui echipament nou. De exemplu, niște schiuri care nu ți se potrivesc ca lungime sau niște clăpari care nu îti vin perfect pot duce la accidentări, mai ales dacă te încumeți să mergi pe un traseu mai dificil.
Nu te aventura pe trasee nemarcate sau prea dificile
Atunci când nu ai mai practicat de ceva timp un sport de iarnă sau când nu te simți în deplin control când urci pe schiuri sau pe placă, este mai bine să stai departe de traseele foarte dificile. Începe prin a alege trasee cât mai ușoare, apoi testează unul de dificultate medie, până când te simți stăpân pe mișcare. Pe porțiunile mai grele sau acoperite cu gheață ale traseelor medii, este recomandat să îți dai jos schiurile sau placa, până când ajungi la o zonă suficient de sigură. În plus, oricât de experimentat ai fi, nu te aventura niciodată pe traseele nemarcate. Acestea nu sunt sigure pentru nimeni, sunt foarte riscante, iar în fiecare an salvamontiștii ne avertizează cu privire la siguranța noastră pe rutele nemarcate.
Alimentează-te cât mai corect
O zi pe pârtie poate să ardă un număr impresionant de calorii, așa că este important să îi asigurăm organismului nostru un aport corect de proteine, carbohidrați, nutrienți și grăsimi. Carbohidrații complecși și proteinele îți vor da necesarul de energie pentru o zi solicitantă din punct de vedere fizic. Evită însă mâncărurile foarte grase, prăjelile și alimentele de tip fast-food, care te vor face să te simți mai degrabă lipsit de energie. De asemenea, nu uita să te hidratezi corespunzător, și, în funcție de intensitatea activității fizice, poți să consumi și o băutură cu electroliți, care să ajute la refacerea echilibrului organismului, să te hidrateze și să îți dea un plus de energie.
Sursa foto:asd asd from Pexels
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰