Antena Meniu Search
x

Dacia, istorie pe patru roți. Prima maşină românească a împlinit 50 de ani

Dacia, istorie pe patru roți. Prima maşină românească a împlinit 50 de ani. 44 de mii de exemplare au fost fabricate la Colibaşi.

Vezi și

Cine nu îşi aduce aminte de celebrul jigler în care suflai pentru ca maşina să pornească. Sau, cum povestesc părinţii, de nesfârşitele liste de aşteptare pentru a cumpăra un autoturism? Vorbim despre celebra Dacie. Ei bine, în 50 de ani de existenţă a reuşit să se transforme dintr-o cenuşăreasă a vremurilor postcomuniste în prinţesa auto a Europei.

Prima masina romaneasca, fabricata la Colibasi in 1968 avea tractiune spate, iar primul model a ajuns la Nicolae Ceauşescu.

44 de mii de exemplare au fost fabricate la Colibaşi. Viorel Sălan este acum şeful diviziei de testare de la Mioveni. Tatăl lui a fost cel care a coordonat producţia autoturismelor Dacia 1100 încă de la lansare.

Lucrurile nu s-au oprit aici pentru Dacia.

Dacia 1300 a fost starul incontestabil al uzinei româneşti. Berlina cu patru usi si tracţiune faţă i-a cucerit pe români. Au existat diferente uriase fata de ce aratase pana atunci industria auto din romania.

Peste două milioane de autoturisme Dacia 1300 au fost vândute începând cu anul 1969 în România, dar şi estul Europei, China şi America Latină.

În Mioveni, au fost fabricate peste 20 de modele de caroserii Dacia. Odată cu succesul fabricii a sporit şi dezvoltarea oraşului. Mai ales că, în 1995, pe aceste porţi a ieşit primul concept sută la sută românesc, Dacia Nova.

Totul a culminat cu anul 1999, atunci când francezii de la Renault au preluat pachetul majoritar de la Mioveni.  Au urmat investiţiile în linia de asamblare. Uzina poate produce acum 1100 de autovehicule în fiecare zi. Se ocupă de asta cei aproape opt mii de angajaţi şi 800 de roboţi de aici. 

Franţa, Germania, Italia şi Spania sunt cele mai importante pieţe din Europa. În ultimii 14 ani sigla Dacia a fost imprimată pe 5 milioane 300 de mii de maşini. Vedeta rămâne modelul Logan, cu aproape jumătate din vânzările companiei din Argeş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Dacia, istorie pe patru roți. Prima maşină românească a împlinit 50 de ani