De ce apar varicele. 4 cauze posibile și prevenirea lor
Varicele apar atunci când venele se dilată și se umplu peste măsură cu sânge, ceea ce le face să devină mai proeminente și de o culoare albăstruie sau violet. Adeseori, ele pot provoca dureri. Deși varicele pot afecta și bărbații, ele sunt mult mai frecvente în rândul femeilor.
Varicele apar atunci când venele se dilată și se umplu peste măsură cu sânge, ceea ce le face să devină mai proeminente și de o culoare albăstruie sau violet. Adeseori, ele pot provoca dureri. Deși varicele pot afecta și bărbații, ele sunt mult mai frecvente în rândul femeilor.
Pe lângă aspectul inestetic și disconfortul pe care îl cauzează, varicele sunt un semn că venele tale nu funcționează așa cum ar trebui. Atunci când valvele care permit circulația sângelui nu mai funcționează corect, venele încep să se îngroașe. Problema apare mai ales la nivelul gambelor, ceea ce înseamnă că sângele circulă mai greu în sus. Iată care sunt principalii factori de risc care pot cauza apariția varicelor:
Vârsta
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, venele noastre își pierd elasticitatea și se întind. Acest lucru duce la slăbirea valvelor care permit intrarea și ieșirea sângelui în vene, ceea ce înseamnă că sângele care ar trebui să fie transportat spre inimă rămâne blocat în partea inferioară a corpului. Astfel, venele sunt supra-umplute cu sânge, devin proeminente și apar varicele. Pentru că sângele aflat în ele este secat de oxigen, culoarea varicelor este una albăstruie. Vestea bună este că există mai multe tratamente care pot preveni sau reduce simptomele cauzate de varice. După cum vezi, tratarea varicelor nu trebuie să fie dureroasă, iar picioarele tale își pot recăpăta aspectul frumos și sănătos și prin metode neinvazive.
- Ce să faci cu bradul după sărbători. Amenzi de sute de lei pentru cei care îi aruncă pe stradă sau în faţa...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 4-5 ianuarie 2025. Ce nu trebuie să ratezi
- 4 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Sfaturi de la nutriţionişti pentru românii care vor să se recupereze după mesele de Sărbători
- Nume de băieţi la modă în 2025. Ce prenume vor alege părinţii
Sarcina
Varicele sunt mai frecvente în rândul femeilor însărcinate. În timpul sarcinii, volumul de sânge care circulă în corp crește, însă scade fluxul sangvin dinspre picioare spre pelvis. Această schimbare în sistemul circulator are rolul de a proteja și susține creșterea fătului, însă poate avea ca efect secundar apariția varicelor.
Acestea se pot înrăutăți pe finalul sarcinii, când uterul pune o presiune mai mare pe venele din zona membrelor inferioare. De asemenea, schimbările hormonale din timpul sarcinii pot favoriza apariția varicelor. De regulă, după naștere, aspectul varicelor se îmbunătățește, fără tratament medical, în primele 3-12 luni.
Istoricul medical
Persoanele care au în familie rude care au varice au un risc crescut de a se confrunta și ele cu această problemă. În acest caz, păstrarea unei greutăți constante și exercițiile fizice regulate pot ține sub control apariția varicelor. Sportul îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la oxigenarea mai bună a acestuia, astfel că cei care fac mișcare de 3-4 ori pe săptămână au șanse mai mici de a face varice.
Sedentarismul și obezitatea
Atunci când stăm într-o poziție sedentară mai multe ore pe zi, sângele nu mai circulă la fel de bine, ceea ce poate favoriza apariția varicelor. Persoanele care au slujbe ce implică multe ore de stat la birou ar trebui să ia pauze în care să facă o plimbare ușoară, de 5-10 minute, la fiecare oră lucrată, recomandă medicii.
În plus, varicele apar mai des în cazul persoanelor care suferă de obezitate, pentru că presiunea pusă asupra venelor este mult mai mare. Dacă se iau măsuri pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să reducă excesul ponderal, scad și șansele de a vă confrunta cu varicele.
Cum această problemă este mai întâlnită în rândul femeilor, medicii au un set de recomandări care să le ajute pe acestea să evite apariția varicelor și să își îmbunătățească circulația periferică:
-
Evită să porți tocuri pentru perioade lungi de timp.
-
Dormi cu picioarele într-o poziție mai înaltă decât restul corpului, pentru a favoriza circulația sângelui spre inimă.
-
Evită, pe cât posibil, excesul de sare și optează pentru o alimentație bogată în fibre.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, riscul de a te confrunta cu această problemă inestetică și dureroasă va scădea. Bineînțeles, este important să iei măsuri și să îți tratezi varicele înainte de apariția complicațiilor, mai ales că tratamentele inovatoare disponibile acum nu sunt dureroase, iar recuperarea este mult mai rapidă ca pe vremea părinților noștri.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:MRProduction
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰