Antena Meniu Search
x

De ce e bine să practici sporturi de iarnă

Când vine sezonul rece, mulți preferă să stea în casă, la căldură sau să plece în vacanță pe insule tropicale. Organismul uman se poate adapta însă destul de rapid la schimbările climatice, așa că este chiar indicat să ieși în aer liber.

de Redactia Observator

la 08.01.2020, 17:08

De ce e bine să practici sporturi de iarnă - Shutterstock

Când vine sezonul rece, mulți preferă să stea în casă, la căldură sau să plece în vacanță pe insule tropicale. Organismul uman se poate adapta însă destul de rapid la schimbările climatice, așa că este chiar indicat să ieși în aer liber. Te poți bucura de sezonul rece practicând câteva sporturi pe care în restul anului nu ai cum, precum schiatul, snowboardingul, patinajul. 

Sporturile de iarnă sunt incredibil de populare și au un farmec aparte. Ele sunt dovada clară că temperaturile scăzute pot aduce cu ele multe activități plăcute, dar nu oferă doar o experiență de neuitat, ci sunt eficiente și în construirea masei musculare, a rezistenței și a echilibrului. Pe lângă tonusul muscular bun, sporturile contribuie și la o inimă sănătoasă și la arderea grăsimilor.

Iată care sunt cele mai populare sporturi de iarnă și ce avantaje au:

Schiatul

Schiatul este un sport minunat, care îți dă un sentiment unic de libertate. Acesta presupune să fii la munte, ceea ce înseamnă că te vei bucura de aer curat, nepoluat, cu efecte extraordinare pentru starea ta generală de sănătate.

Aerul curat de munte contribuie la ameliorarea afecțiunilor pulmonare precum astmul, fortifică sistemul imunitar și intensifică procesul de digestie.

Schiatul presupune însă mult mai mult de atât. El este un sport de forță care îmbunătățește echilibrul, flexibilitatea, agilitatea și puterea picioarelor. De asemenea, schiatul pe zăpadă nu pune presiune pe mușchii spatelui, ceea ce este un avantaj.

Acest sport contribuie din plin la arderea caloriilor, astfel că o persoană de 68 de kilograme arde în jur de 360 până la 570 de calorii pe oră atunci când schiază la vale.

Echipamentul potrivit ocupă un rol deosebit de important pentru practicarea sigură a acestui sport. Atunci când mergi la schi, asigură-te că alegi un echipament rezistent si confortabil, pentru o experiență minunată.

Snowboardingul

Snowboardingul oferă beneficii asemănătoare cu schiatul, în ceea ce privește calitatea aerului de pe munte și starea de bine dată de peisajele de basm. Cei care îl practică își folosesc, de asemenea, mușchii picioarelor - ai gambelor, cvadricepșii și mușchii hamstring, cei ai gleznei și ai labei piciorului, dar și mușchii abdominali pentru echilibru.

O persoană de 68 de kilograme arde în jur de 480 de calorii pe oră.

Studii recente au scos la iveală că starea de spirit a oamenilor se îmbunătățește dacă practică sporturi în aer liber, acestea dovedindu-se și un antidot pentru anxietate.

Un alt exercițiu cu efecte cardiovasculare remarcabile poare fi urcarea pe jos până în vârful pistei. Cu toate astea, nu-ți forța limitele energiei și abilitățile, dacă simți că este prea epuizant.

La fel ca la schiat, echipamentul de snowboarding ocupă un loc foarte important, astfel că el trebuie să fie de calitate și potrivit pentru nivelul tău.

Patinajul

Patinajul pe gheață este un sport complex, ce pune în funcțiune o serie mare de mușchi, asemănat deseori cu fitnessul. În plus, este un sport care poate căpăta o nuanță artistică.

Dacă nu faci multe sărituri, patinajul implică exerciții fizice ce nu au impact foarte puternic asupra mușchilor. El este benefic pentru fortificarea zonei inferioare a corpului, inclusiv a șoldurilor, mușchilor cvadricepși și hamstring și ai gambelor. Realizarea săriturilor poate construi masă osoasă. Patinajul pe gheață îmbunătățește echilibrul, flexibilitatea, iuțeala și agilitatea.

Un alt beneficiu este faptul că poți arde calorii foarte ușor, chiar și ca începător. Căzăturile sunt normale, iar ridicatul te va face să arzi și mai multe calorii.

Patinajul, la fel ca orice alt sport practicat cu regularitate te ajută să-ți construiești forță și rezistență, dar și disciplină. Indiferent dacă o faci pentru performanță sau din plăcere, poate fi o metodă sănătoasă să te distrezi.

Alte sporturi de iarnă care vin la pachet cu multe beneficii sunt: alpinismul, hocheiul pe gheață și chiar săniușul. De asemenea, mersul îndelungat pe zăpadă are un impact notabil asupra corpului. Important este ca în perioada rece să rămâi activ și să te bucuri de oportunitățile care vin odată cu căderea zăpezii.

Sursă foto: shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » De ce e bine să practici sporturi de iarnă