Antena Meniu Search
x

Observator Special: Depresia, la fel de contagioasa precum raceala

Depresia este la fel de contagioasa precum raceala. Dupa cateva zile petrecute alaturi de un depresiv, chiar si cel mai relaxat om de pe planeta incepe sa se intristeze. Din fericire, exista si reversul medaliei. Ne simtim mult mai bine, cand ne aflam in preajma unui optimist.

Vezi și

Desi pentru multi dintre noi, depresia inseamna doar o perioada de tristete temporara, pentru altii reprezinta o problema foarte serioasa. Dar ce este, de fapt, depresia?

"Depresia este, de fapt, o suferinta si fiecare persoana simte suferinta asta in felul ei. Nu putem spune ca exista un tablou care sa repete. Se repeta anumite aspecte, dar fiecare persoana resimte intensitatea suferinte altfel. O stare de tristete, de melancolie. Altereaza cumva efectulsomnului, oamenii au probleme cu somnul, au insomnii. Altereaza pe partea de alimentatie, persoana respectiva nu are pofta de mancare, apar gandurile negative. Deci, exista o paleta destul de larga de manifestari, iar aceste manifestari, daca se prelungesc pe o perioada mai mare de timp, putem vorbi despre depresie", explica psihologul Anca Boalca.

De multe ori, insa, depresia nu este de "productie personala", ca sa spunem asa. Este un cadou nedorit de la cei din jur.

Partea buna este ca nu doar depresia este cea care se ia, de la om la om, ci si veselia. Un om vesel, optimist si cu un zambet pe buze aproape in permanenta, poate inveseli la randul sau, pe cei pe care ii are in jur.

"De altfel, si starea de bine ne poate influenta. Este bine sa ne oferim o viata confortabila, sa ne simtim in confort cu propria noastra viata, la modul ca este bine din cand in cand sa avem o relaxare, sa avem o atmosfera placuta in familia noastra sau la locul de munca, pentru ca toate lucrurile acestea pot functiona la un moment dat ca o resursa pentru noi si ca un motor care ne activeaza, ne tine intr-o dinamica. De fapt, dinamica inseamna viata noastra de zi cu zi", mai spune psihologul.

Asadar, fie ca suntem depresivi, fie ca suntem optimisti, transmitem starea noastra celor din jur. In cazul optimistilor, nu e nicio problema. Depresivii, insa, nu ar trebui sa se mire daca incep sa fie ocoliti de prieteni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Depresia, la fel de contagioasa precum raceala