Antena Meniu Search
x

Deţinuţii care au fost cazaţi în condiţii inumane vor fi răsplătiţi, iar unii vor fi liberi mai devreme, începând de astăzi

Un val de deţinuţi ar putea ieşi mâine pe porţile închisorilor. Intră în vigoare legea care îi răsplăteşte pe cei care sunt încarceraţi în condiţii improprii.

Vezi și

Un val de deţinuţi ar putea ieşi mâine pe porţile închisorilor. Intră în vigoare legea care îi răsplăteşte pe cei care sunt încarceraţi în condiţii improprii, în mizerie şi înghesuială. Mii de condamnaţi ar putea cere curând eliberarea condiţionată. Ministrul Justiţiei a anunţat că nu este timp de pierdut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea aplica României sancţiuni fără precedent.

"Mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate prin intrarea în vigoare a respectivei legi!", spune ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Un anunţ pe care mulţi condamnaţi l-au aşteptat cu bagajele făcute. Pentru că au îndurat condiţii proaste de detenţie, statul le-a oferit câte şase zile reducere de pedeapsă pentru fiecare lună de chin. "Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate."

Comisiile din penitenciare anunţă altceva. Nu au reuşit încă să-i numere pe toţi deţinuţii ale căror pedese ar putea fi parţial graţiate. Mihaela Cristina Enache, subinspector: "Dată fiind dinamica extrem de complexă a efectivelor de deţinuţi, abia la sfârşitul primei zile de aplicare, respectiv după data de 19 octombrie putem furniza date cu privire la deţinuţii care au fost puşi în libertate ca urmare a prevederilor acestei legi." Ceea ce înseamnă că unii dintre ei vor mai aştepta câteva zile până vor ieşi pe porţile închisorilor. 

În noua lege, "condiţiile necorespunzătoare" sunt definite printr-un spaţiu mai mic de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut, lipsa accesului la lumină naturală, încarcerarea în condiţii de igrasie, mucegai, în celule unde nu există ventilaţie sau toalete private. Multe închisori nu respectă demnitatea deţinuţilor, însă cele mai murdare şi aglomerate penitenciare sunt în Satu Mare, Târgu Mureş şi Ploieşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Deţinuţii care au fost cazaţi în condiţii inumane vor fi răsplătiţi, iar unii vor fi liberi mai devreme, începând de astăzi