Dezbatere pe controversa fumului fără foc, alternativa la ţigările clasice
Un subiect controversat, care afectează milioane de români, a fost intens dezbătut luni. În ultimii ani producătorii de tutun au scos pe piaţă o serie de dispozitive electronice care ar putea înlocui ţigările clasice. S-a discutat intens despre aceste alternative.
Un subiect controversat, care afectează milioane de români, a fost intens dezbătut luni. În ultimii ani producătorii de tutun au scos pe piaţă o serie de dispozitive electronice care ar putea înlocui ţigările clasice. S-a discutat intens despre aceste alternative. Autorităţile din Sănătate au fost puse faţă în faţă cu reprezentanţi ai industriei tutunului, la forumul organizat de Intact Group.
Foc, fum gros şi aproape şapte mii de substanţe nocive. Este combinaţia care ucide în fiecare zi nu mai puţin de 115 români. Cancerul pulmonar şi bolile cardiovasculare sunt principalele afecţiuni asociate fumatului.
"Europa de Est are o mare prevalenţă la fumat. Bărbaţii şi femeile din România au nevoie de opţiuni pentru a renunţa la fumat", a declarat dr. Brad Rodu, preşedintele Departamentului de Cercetare de Reducere a Riscului Tutunului, de la Universitatea din Louisville.
Cele mai recente studii încă ne plasează pe locul nouă în Europa la numărul de fumători foarte tineri, cu vârste începând de la 15 ani. Profesorul Brad Rodu de la Universitatea din Louisville din Statele Unite caută soluţii pentru reducerea riscului afecţiunilor cauzate de tutun.
"De exemplu, când arzi tutunul, produci niciotină, dar creezi şi 7000 de chimicale diferite care cauzeaază boli peste 15 sau 20 de ani. Cu sistemul de încălzire, nu ardere, încălzirea este făcută la o temperatură foarte precisă", spune dr. Brad Rodu.
Una dintre cele mai mari controverse a zilelor noaste este cea legată de ţigările care nu ard. La forumul organizat de Intact Media Group s-a dezbătut, cu studii în faţă.
"Nu cred în subiecte tabu,aşa că trebuie să le discutăm pe toate cu pro şi contra. Asta am făcut azi! Am vorbit despre potenţialul scăzut pe care-l au aceste dispozitive care încălzesc, ideal este să nu mai fumeze nimic, să fie clar!", a declarat Alessandra Stoicescu.
La aceeaşi masă au stat pentru prima dată autorităţi sanitare din ţara noastră şi reprezentanţi ai industriei tutunului. Au discutat despre ţigările care nu ard.
"Toate studiile legate de aceste produse arată că sunt o alegere mai bună decât să continui să foloseşti ţigări", a spus Moira Gilchrist, Vicepreşedinte Ştiinţific Philip Morris International.
Autorităţile sanitare se declară deschise colaborarii şi dialogului pentru reducerea riscului de apariţie a bolilor asociate fumatului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰