Antena Meniu Search
x

Discuţii APRINSE în administraţia Trump, în privinţa unei legi a vizelor, care ar favoriza compania ginerelui său

Una dintre primele legi semnate de preşedintele american Donald Trump, privind acordarea vizelor, se află în centrul unei polemici, pentru că ar putea aduce beneficii familiei ginerelui său, Jared Kushner, consilier la Casa Albă, relatează Washington Post. Mai exact, legea prevede, printre altele, reînnoirea unui program ce le acord drept de rezidenţă permanentă în Statele Unite investitorilor străini că finanţează proiecte imobiliare importante în SUA, potrivit News.ro

Una dintre primele legi semnate de preşedintele american Donald Trump, privind acordarea vizelor, se află în centrul unei polemici, pentru că ar putea aduce beneficii familiei ginerelui său, Jared Kushner, consilier la Casa Albă, relatează Washington Post. Mai exact, legea prevede, printre altele, reînnoirea unui program ce le acord drept de rezidenţă permanentă în Statele Unite investitorilor străini că finanţează proiecte imobiliare importante în SUA, potrivit News.ro

La numai câteva ore după ce măsurile au fost semnate, vineri, compania condusă până în ianuarie de Kushner a început să îndemne chinezii bogaţi, strânşi la un eveniment de la Beijing, să ia în calcul să investească fiecare câte 500.000 de dolari într-un complex rezideţial de lux din Jersey City, pe care Kushner Companies intenţionează să îl construiască.

Mai mult, sora lui Jared Kushner, Nicole Meyer, a evocat numele acestuia la o prezentare de marketing. Proiectul “înseamnă mult pentru mine şi pentru întreaga mea familie”, le-a spus ea potenţialilor investitori.

“Derularea evenimentelor oferă unul dintre cele mai explicite exemple de până acum ale pericolului ca familiile Trump şi Kushner să păstreze relaţii strânse cu interesele lor de afaceri şi creează impresia că acestea vor putea profita de pe urma prezenţei lui Trump la Casa Albă”, scrie Washington Post, precizând că dosarul scoate în evidenţă şi problemele legate de aşa-numitul program de vize EB-5, pe care republicani şi democraţi importanţi din Congres vor să îl modifice.

“Este pur şi simplu încă o dilemă că o familie cu interese comerciale vaste le are atunci când rude ajung în Guvernul federal, în special la Casa Albă”, a explicat Michael H. Cardozo, fost consilier-adjunct la Casa Albă în administraţia Carter. În această calitate, el s-a confruntat cu o controversă aprinsă legată de activitatea fratelui preşedintelui de atunci, Billy Carter, la o companie americană care încerca să se implice în industria petrolieră libiană. “Acţiunile rudelor pot să le facă rău celor care servesc în Guvern”, a adăugat el.

Luni, senatoarea Dianne Feinstein, o democrată din California, a descries programul privind vizele drept “un conflict flagrant de interese pentru Casa Albă a lui Trump”.

Între timp, organizaţia de promovare a eticii Democracy 21 i-a cerut lui Kushner să nu se mai implice în nici un fel de politică privind China. Anterior, ONG-ul i-a cerut consiliderului să publice lista completă a partenerilor şi creditorilor externi ai familiei sale.

După ce dosarul a atras multă atenţie în week-end, un purtător de cuvânt al lui Trump a declarat luni că preşedintele susţine modificarea programului de vize, inclusiv prin creşterea preţului pe care străinii trebuie să îl plătească pentru a obţine rezidenţă.

De asemenea, Casa Albă a anunţat că Jared Kushner nu se implică în nicio discuţie legată de EB-5.

În paralel, Kushner Companies, a dat asigurări că Nicole Meyer nu a vrut nicio clipă să atragă investitori prin vehicularea numelui fratelui ei.

Critici din ambele partide de la Washington spun că vor să revizuiască programul de vize, pentru că este vizat adesea de abuzuri. Susţine proiecte de lux, precum cel al familiei Kushner, în loc să promoveze crearea de locuri de muncă în zonele rurale sau urbane sărace din SUA.

De asemenea, autorităţile federale atrag atenţia că nu oferă suficiente măsuri pentru a opri fluxul de bani ilegali către SUA. Astfel, în cazul unui solicitant, au descoperit legături financiare cu o serie de bordeluri din China.

Din punct de vedere legal, Jared Kushner nu pare să se facă vinovat de conflict de interese, în special pentru că normele nu împiedică rudele sale să exploateze poziţia sa în beneficiul afacerii lor.

Portofoliul lui Kushner include un rol central în politica privind China. Acest rol a consolidat poziţia familiei Kushner într-o naţiune de unde provin peste 80% din vizele EB-5 emise. Chinezii bogaţi consideră programul drept o cale uşoară pentru a se muta în Statele Unite.

De altfel, atunci când ginerele preşedintelui se afla la conducerea Kushner Companies, grupul de firme a primit finanţare în valoare de 50 de milioane de dolari prin EB-5, pentru un proiect separate în New Jersey – un zgârie-nori de lux din Jersey City care s-a deschis la sfârşitul anului trecut.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Discuţii APRINSE în administraţia Trump, în privinţa unei legi a vizelor, care ar favoriza compania ginerelui său