Antena Meniu Search
x

Doar două treimi dintre români reuşesc să-şi plătească la timp facturile

Majoritatea românilor îşi achită datoriile lunare cu greu. Doar 7 din 10 reuşesc să le plătească până la data scadentă.

Vezi și

Majoritatea românilor îşi achită datoriile lunare cu greu. Doar 7 din 10 reuşesc să le plătească până la data scadentă.

Restul au găuri aşa mari în buget încât întârzie cu banii cel puţin o lună. Sigur, şi vecinii bulgari sunt în aceeaşi situaţie dar nu ştiu cu ce ne încălzeşte asta. Cert este că efectul se simte şi în profitul firmelor, care resimt tot mai acut incapacitatea de plată a cetăţenilor. Cât de gravă este situaţia şi cum reuşesc să se descurce românii cu plata facturilor, ne spune Iuliana Gătej.

Nu orice român are un salariu mare sau, măcar, un salariu. Dar cei mai mulţi au facturi. Mai mari sau mai mici şi cu o dată scadentă. Dar câţi reuşesc să le plătească la timp? Puţin peste două treimi este răspunsul.

Mai exact, 7 din 10 români sunt plătitori punctuali ai facturilor. Procentul se păstrează şi la vecinii noştri de la sud de Dunăre. Rata de plată s-a deteriorat, însă, pentru al doilea an consecutiv. În 2012, 8 din 10 români reuşeau să-şi plătească facturile la timp.

În prezent, media est-europeană este de 72%, iar cea europeana de 75%.

În Europa de Est, unde se încadrează şi România, persoanele fizice au un termen de plată cu patru zile mai mic faţă de restul ţărilor unde scadenţa se face la 33 de zile. În schimb, firmele pot achita facturile în 42 de zile, termen cu două zile mai mare decât în restul Europei.

Totodată, perioada de întârziere a plăţilor ajunge în zona de est a Europei la aproape o lună. O provocare pentru marile companii. Aproape jumatate dintre firmele din România resimt reducerea profitului în urma incapacitaţii de plata a clienţilor. Alte probleme le reprezintă lipsa fluxului de numerar şi creşterea dobânzilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Doar două treimi dintre români reuşesc să-şi plătească la timp facturile