Antena Meniu Search
x

Doar o treime din spitalele închise în 2011 s-au transformat în cămine pentru bătrâni

În timp ce bătrânii României zac pe listele de aşteptare pentru un loc în cămine, doar o treime din spitalele închise în 2011 s-au transformat în spaţii de cazare pentru ei

Vezi și

În timp ce bătrânii României zac pe listele de aşteptare pentru un loc în cămine, doar o treime din spitalele închise în 2011 s-au transformat în spaţii de cazare pentru ei

Fostul spital din Ghimpaţi a simţit doar cum i se pune lacătul pe uşă. În 2011, centrul de sănătate din comuna aflată la doar 40 de kilometri de Capitală a fost închis. Cu puţin timp înainte, Ambasada SUA tocmai renovase corpul principal al clădirii. Apoi nu a mai investit nimeni în el.

În anul 2011, Ministerul Sănătăţii a decis desfiinţarea a 67 spitale din ţară, iar în unele dintre clădiri urma să funcţioneze cămine pentru bătrâni. Finanţarea era asigurată de Ministerul Muncii, dar şi de autorităţile locale.

Situaţie în care s-au găsit mai mulţi edili din ţară. În mai bine de patru ani, doar 19 spitale au fost transformate în cămine de bătrâni. Bugetul programului a fost de 200 de milioane de lei. Apoi a fost înjumătăţit. Dar nici asa nu au fost cheltuiţi toţi banii.

Programul asigură cheltuieli care privesc doar achiziţia de consumabile pentru îngrijirii personale, de echipamente ortopedice, dispozitive medicale sau pentru dotarea sălilor de recuperare. Aşa că primarul vrea să introducă fostul spital din Ghimpaţi din nou în circuitul medical. Vrea să deschidă un centru privat de diabet.

Dar bătrânii din România au nevoie de cămine. În cele 19 dschise în fostele spitale s-au cazat aproape 900 de persoane în vârstă. Dar tot atâtea mai sunt pe listele de aşteptare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Doar o treime din spitalele închise în 2011 s-au transformat în cămine pentru bătrâni