Exportăm cartofi sănătoşi şi importăm legume ieftine şi pline de chimicale
Dorinţa de a mânca mult şi ieftin ne pune sănătatea în pericol chiar şi atunci când vine vorba de simplul cartof. În timp ce cartofii crescuţi sănătos la noi în ţară merg la export, noi importăm legume ieftine şi pline de chimicale din vecini sau din ţări aflate în afara spaţiului comunitar.
Dorinţa de a mânca mult şi ieftin ne pune sănătatea în pericol chiar şi atunci când vine vorba de simplul cartof. În timp ce cartofii crescuţi sănătos la noi în ţară merg la export, noi importăm legume ieftine şi pline de chimicale din vecini sau din ţări aflate în afara spaţiului comunitar.
2016 a fost un an bun pentru producţia de cartofi. Doamna Maria a recoltat 25 de tone dintr-un singur hectar de pământ, pe care îl are în judeţul Ialomiţa.
-Este aceeaşi calitate, numai că este mai micuţ.
Iar pentru români, dimensiunea contează. Ocolim cartofii mici, cultivaţi cu îngrăţăminte naturale în ţară, pentru cei mari şi plini de chimicale din import.
-Cartoful nostru mai are şi defecte. Ăia din magazine sunt aproape stas. Uitaţi! Este şi al nostru curat, e sănătos..
În toamna anului trecut s-au recoltat două milioane de tone de cartofi, iar spre export au plecat 2.000 de tone. Totodată, am importat cu 45% mai mulţi cartofi decât în anul precedent, mai multă ceapă şi mai mult usturoi. Şi prazul şi usturoiul românesc au devenit o raritate în magazine. Deşi producţia este la fel de mare.
25 de milioane de euro au plecat anul trecut din România, pentru ceapa şi usturoiul importate de la vecini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰