Antena Meniu Search
x

După 57 de ani, rămăşiţele lui Brâncuşi sunt aproape de repatriere!

Cei care se ocupă de repatriere au făcut rost de ultimul document cerut de autorităţile franceze. Brâncuşi ar putea fi reînhumat, peste trei luni, chiar la Târgu Jiu, acolo sunt operele sale, cele mai de preţ.

Vezi și

Opere care au fost stricate de restauratorii care s-au gândit doar la aspect. Contrar dorinţelor lui Brâncuşi. Nu e român care să nu fi auzit de Coloana Infinitului, Poarta Sărutului sau de Constantin Brâncuşi. Cel mai cunoscut sculptor român din toate timpurile, înmormântat de 57 de ani la Paris.

Repatrierea lui Constantin Brâncuşi este o chestiune administrativă. Durează două luni, trei luni. Trei luni care vin după ani de discuţii şi dosare întregi depuse la autorităţile franceze. Acum, o singură hârtie îi desparte pe cei care fac demersuri pentru repatriere.

Sculptorul a vrut să fie îngropat acasă, la Hobiţa, lângă mama sa. Există, însă, şi o dorinţă a celor în viaţă. Autorităţile române cred că cel mai potrivit ar fi lângă Coloana Infinitelor.

România nu e încă pregătită să-l primească pe artist acasă. Câteva dintre operele sale stau asunse într-un muzeu din Craiova aflat în renovare. Casa părintească a lui Brâncuşi e un morman de bârne, iar Târgu Jiu nu există un muzeu dedicat artistului.

Operele sale de acolo au fost parţial distruse. Angajaţii primăriei au vrut ca monumentele vechi de 75 de ani să strălucească. Aşa că, le-au spălat ca pe maşini. N-au ţinut cont nici măcar de ce-şi dorea Brâncuşi.

Specialiştii străini spun că abia peste trei ani operale îţi căpăta culoarea. Asta, dacă, între timp, nimeni nu mai cureţă vreodată lucrările lui Brâncuşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » După 57 de ani, rămăşiţele lui Brâncuşi sunt aproape de repatriere!