Antena Meniu Search
x

Efectele nocive ale ZGOMOTULUI! Iată cum te poţi proteja

Aflăm mereu despre efectele negative pe care le au poluarea, mâncarea sau medicamentele, însă puţini sunt cei care ştiu că zgomotul ne poate afecta grav sănătatea

Aflăm mereu despre efectele negative pe care le au poluarea, mâncarea sau medicamentele, însă puţini sunt cei care ştiu că zgomotul ne poate afecta grav sănătatea

Conform unui studiu recent, traiul într-un mediu zgomotos poate duce la creşterea circumferinţei taliei şi poate avea numeroase efecte negative asupra stării de sănătate. Cercetători de la Universitatea Karolinska din Suedia au publicat rezultatele unui studiu desfăşurat timp de patru ani, care arată că, în diferite zone ale Suediei, cu cât era mai mare nivelul de zgomot la care erau expuşi locuitorii, cu atât circumferinţa taliei lor era mai mare, scriu cei de la Daily Mail.

Un studiu similar realizat de Imperial College London a arătat că nivelurile ridicate de zgomot din jurul aeroportului Heathrow erau corelate cu o creştere cu 20% a riscului de internare în spital pentru probleme cardiace.

Legătura între aceşti factori o constituie stresul: zgomotul ne alertează organismul în privinţa unui potenţial pericol – un proces care avea loc încă de pe vremea oamenilor preistorici. Aceştia trăiau într-un mediu mult mai liniştit, în care zgomotele erau semnale ale unei potenţiale primejdii, ceea ce făcea ca organismul să secrete hormoni de stres, care ajutau corpul să intre în starea de alertă necesară pentru a face faţă pericolului.

Astăzi, însă, la oamenii care trăiesc într-un mediu zgomotos, organismul este practic mereu într-o stare de alertă, cu niveluri ridicate ale hormonilor de stres. Această stare de stres pe termen lung are efecte foarte nocive asupra sănătăţii.

Tot specialiştii sunt cei care ne ajută să diminuăm pericolul. Cum? Micşorarea volumului la telefoane, folosirea dopurilor de urechi, instalarea de plafoane care absorb zgomotul sau atentionarea celor din jur asupra intensităţii gălăgiei sunt doar câteva dintre trucurile care ne pot ajuta să trecem mai uşor peste această problemă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Efectele nocive ale ZGOMOTULUI! Iată cum te poţi proteja