Antena Meniu Search
x

Video Elevii din București, înapoi în scenariul hibrid: Jumătate de la şcoală, jumătate online

De astăzi, jumătate dintre elevii din Capitală merg la şcoală, iar jumătate vor sta acasă. Dacă situaţia celor din clasele 1.4 e clară, pentru copiii din clasele a 8-a şi a 12-a lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta. Deşi iniţial urmau să participe toţi fizic la ore, acum jumătate dintre ei trebuie să stea acasă şi să participe la ore online.

De Redactia Observator la 08.03.2021, 09:25
Vezi și

Câteva dintre şcolile din Bucureşti şi-au anunţat elevii că vor veni, de astăzi, cu rândul.

Daniela Voinea, director şcoală: "Ei or să vină alternativ. Primii 10, 12 sau 15, în funcţie de cum sunt în clasă şi restul, săptămâna următoare sau peste 2 săptămâni".

Schimbare peste noapte

Deşi iniţial ministrul Educaţiei a anunţat că elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic şi în scenariul roşu, lucrurile s-au schimbat peste noapte, la solicitarea ministrului Sănătăţii. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: "Nu o să întreb acum de ce e necesară înjumătăţirea în scenariul roşu a claselor terminale şi nu e nevoie de înjumătăţirea elevilor din clasele 1-4 şi clasa pregătitoare".

Sorin Cîmpeanu spune că oricum prezenţa în majoritatea claselor era doar de jumătate din totalul elevilor. 

Din nou la scenariul hibrid

Sorin Cîmpeanu: "Experienţa celor 4 săptămâni de învăţământ cu prezenţă fizică în semestrul 2 ne-a arătat că, la nivelul claselor terminale, prezenţa medie e situată între 12 şi 14 elevi pe clasă. Adică sub jumătate din efective. Dacă acum, brusc şi dintr-odată, acei elevi care nu au venit la şcoală fizic vor dori să meargă toţi la şcoală cu prezenţă fizică, abia atunci se va intra în acest scenariu care e cunoscut sub numele de scenariu hibrid". 

Doar că realitatea din teren nu pare să arate la fel de multe absenţe de la şcoală.

Daniela Voinea: "Vorbind punctual de şcoala mea, copiii au venit, mă refer la copiii de clasa a 8-a".

Adrian Enache, profesor de matematică: "Din 31, respectiv 33, să ştiţi că tot timpul au fost cel puţin 25-26. Cei care au scutiri, la mine, la matematică, vin. Nu vin la alte discipline".

Unii profesori de clasa a 12-a spun că refuză să facă ore, din nou, în acelaşi timp fizic, cu cei din clasă, şi online, cu cei de acasă. 

"Păi dacă eu fac orele online, ceilalţi de ce mai vin la şcoală? Eu am elevi cu care în aceste 4 săptămâni nu am făcut nicio oră", mai spune Adrian Enache.

Simulări faţă în faţă

Tot cu prezenţă fizică obligatorie se vor desfăşura şi orele remediale. Până vineri, când era iniţial termenul limită, s-au înscris 225.000 de elevi: 75.000 în ciclul primar, 60.000 în cel gimnazial şi 90.000 în învăţământul liceal. 

Simulările şi examenele pentru anii terminali se vor desfăşura şi ele faţă în faţă, cu maxim 10-12 elevi într-o clasă. În plus, deşi anul trecut evaluările la clasele mai mici nu au mai avut loc, anul acesta se schimbă povestea.

Cîmpeanu: "Este posibilă prezenţa fizică pentru evaluările la clasa a 2-a, a 4-a şi a 6-a, care sunt foarte importante pentru că doar prin aceste evaluări directe vor putea şti cât au pierdut elevii pe parcursul a aproape un an de predare online".

Şi se discută deja posibilitatea ca examenele finale să fie cu prezenţă în bănci chiar şi în carantină. 

Dacă, spre exemplu, Timişoara nu iese din carantină la final de martie, elevii din ani terminali nu vor mai da simulările înainte de examenele finale. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Elevii din București, înapoi în scenariul hibrid: Jumătate de la şcoală, jumătate online