Antena Meniu Search
x

Video "Este necesar să intervină într-un timp scurt". Senatorii vor puncte de prim ajutor în centrele comerciale. În câte locuri din țară ar putea apărea

Marile magazine şi centre comerciale ar putea fi obligate să înfiinţeze puncte de prim ajutor. Dotate cu personal şi aparatură specială, ar trebui să poată acorda îngrijiri în caz de urgenţe medicale, până vine ambulanţa sau SMURD. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 25.11.2023, 21:48

Vezi și

Spaţiile comerciale cu o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi ar putea fi obligate prin lege să amenajeze spaţii de urgenţă. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: "Punctul de prim ajutor ar trebui amplasat într-un loc central din spaţiul comercial şi ar trebui să fie deservit de un asistent medical şi să fie dotat cu o trusă de intervenţie în caz de urgenţă şi un defibrilator."

Proiectul de lege, depus la Senat, justifică înfiinţarea centrelor de prim ajutor în malluri şi hipermarketuri prin fluxul mare de clienţi şi urgenţele medicale care pot apărea.

Laura Vicol, senatoare: "Am văzut foarte multe momente în care au fost accidentări. M-am gândit evident la numărul persoanelor care vin la cumpărături. Ar fi ideal să avem un asemenea personal care ar putea să facă diferenţa între viaţă şi moarte."

Pe acelaşi subiect

Paramedicii şi asistenţii cred că centrele medicale din malluri sunt o idee bună, dar, în acelaşi timp, încurajează românii să ia lecţii de prim ajutor. 

Alexandru Andraşi, asistent medical SABIF: "Manevrele de prim ajutor încep de la un pansament, oprirea hemoragiei, manevra Heimlich, o poziţie laterală de siguranţă să o folosim în momentul în care pacientul este inconştient dar respiră şi, cel mai important lucru. Să ne apucăm urgent de manevre de resuscitare până vine echipajul."

În ce condiții s-ar putea aplica legea?

Peste 40 de oraşe mari au cel puţin un mall sau un parc de retail - sunt aproape 140 în România. În toate va apărea un centru medical pentru urgenţe, dacă legea va fi votată. 

"Cum este spaţiul destul de mare, cred că este necesar, este foarte multă lume, mai ales sâmbăta şi duminica. Este necesar să intervină într-un timp scurt."

Marile magazine care nu înfiinţează centre medicale vor fi amendate cu până la 4.000 de lei, dacă legea va fi aprobată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » "Este necesar să intervină într-un timp scurt". Senatorii vor puncte de prim ajutor în centrele comerciale. În câte locuri din țară ar putea apărea