Fondurile europene refac topul facultăţilor preferate de absolvenţii de liceu. Agricultura, la concurență cu Medicina
Cerinţele de pe piaţa muncii dar şi posibilitatea accesării de fonduri europene schimbă topul universităţilor preferate de absolvenţii de liceu.
Cerinţele de pe piaţa muncii dar şi posibilitatea accesării de fonduri europene schimbă topul universităţilor preferate de absolvenţii de liceu. Cândva lăsată uitării, Facultatea de Agronomie e, de exemplu, mai nou, la concurenţă cu Medicina. Cinci candidaţi se bat pe un loc. La modă sunt şi specializările noi din universităţi.
Bogdan Dumitraşcu este deja la a doua facultate. După ce a fost profesor de matematică, s-a gândit că tot o afacere proprie e cea mai bună soluţie pentru bugetul lui.
Aşa că a preluat pământul de la părinţi şi a dezvoltat o fermă la 150 de kilometri de Bucureşti. Şi nu oricum, după ce s-a înscris şi la facultatea de agricultură de la Agronomie.
Bogdan Dumitraşcu, student: "Este o ferma mica de familie, avem putin teren al nostru, putin arendat, grâu, orz, porumb, floarea soarelui, mazăre. Agronomia înseamnă mâncare. Iar mâncarea este o nevoie primară. Dacă părinţii mei au făcut asta dupa ureche, am zis ca o putem face ca la carte."
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Şi nu e singurul. Au fost 4 pe loc anul trecut la această specializare. Valentin Păun s-a înscris aici ca să fie sigur că pune mâna pe nişte fonduri europene.
Valentin Păun, student: "Fiind de la ţară şi părinţii mei mereu cu agricultura, şi-a pus amprenta si asupra mea. As dori sa accesez fonduri europene pentru a putea sa imi fac o ferma mixta cu producţie vegetală şi producţie animală."
Şi pentru că sunt din ce în ce mai multi tineri care vor sa continuie afacerile de familie de la tara, Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat anul acesta locuri pentru elevii care termina scoala in mediu rural. Sunt 2 mii de locuri la nivel national.
La fel de căutate pe piaţa muncii sunt însă şi specializările noi din universităţi: Protecţia consumatorului şi a mediului, biotehnologii agricole sau biotehnologii medical veterinare.
Specialiştii spun că în următorii 10 ani este nevoie în România de cel puţin 400 de mii de ingineri. Iar salariile sunt pe măsură. Minimum o mie de euro pentru începători. Şi nu doar pentru IT-şti.
Mihnea Costoiu, Rector Politehnică: "Ingineria medicala si antreprenoriat managementul afacerilor combina stiintele biotehnice cu partea de automatizari, ca sa ii pregatim ingineri sa foloseasca tehnologiile moderne, masinile noi."
Înscrierile la cele mai multe facultăţi din Bucureşti încep în data de 9 iulie şi ţin până la sfârşitul lunii.
Dacă la Politehnică, tinerii trebuie să susţină examen la matematică, fizică, biologie sau economie, la Agronomie, trebuie doar să îşi depună dosarele cu actele necesare şi media de la Bacalaureat.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰