Antena Meniu Search
x

N-a fost nevoie să i se amputeze mâna pentru a primi pensie. Femeia din Braşov care nu îşi poate mişca braţul a fost reevaluată

Răsturnare de situaţie în cazul femeii considerate aptă de muncă, deşi nu-şi poate folosi o mână.

Vezi și

Răsturnare de situaţie în cazul femeii considerate aptă de muncă, deşi nu-şi poate folosi o mână. După ce cazul a fost prezentat la Observator, o nouă comisie a văzut handicapul. Ministerul Muncii spune astăzi că a fost o eroare. Iar femeia are dreptul la pensia de boală. Nu se ajungea aici dacă medicul care a încercat să-i salveze mâna nu se revolta public. "Regret că nu i-am tăiat mâna, ca să-i dea amărâta de pensie", a fost mesajul care a şocat România. 

"Nici nu am cuvinte să-i mulţumesc domnului doctor pentru susţinere şi pentru ce a făcut pentru mine." Marinela Farcaş a bătut timp de doi ani pe la la uşile instituţiilor pentru a obţine o pensie pe caz de boală. Un accident de muncă a lăsat-o cu mâna dreaptă zdrobită şi arsă. După 11 operaţii, pacienta a scăpat de amputare, însă mâna i-a rămas neputincioasă. Nu poate nici măcar să ridice un măr.

Dan Grigorescu, medic: "Un om fără mână este un om fără mână. Dar un om fără mână este egal cu un om cu o mână care nu funcţionează. Ori asta se pare că nu se înţelege." Ajuns la capătul puterilor, şi-a vărsat frustrarea pe o reţea de socializare. "Regret că nu i-am tăiat mâna, ca să-i dea amărâta de pensie", scria acum câteva zile. Mesajul acestui medic i-a trezit însă şi pe colegii lui. Ministerul Muncii a admis că a fost o eroare. Iar noua comisie a reevaluat cazul şi a văzut handicapul, de data aceasta. 

Gheorghe Durnă, DGASPC Braşov: "Probabil nu s-a ţinut cont de toate elementele care constituie capacitatea de muncă a unei persoane." "O deficienţă funcţională minimă" era concluzia primei comisii. A doua a văzut o incapacitate adaptivă de 50 la sută. Ceea ce înseamnă că femeia poate fi încadrată acum la gradul trei de handicap. Cel mai uşor. Nu ştie încă şi câţi bani va primi de la stat. 

Comisia care decisese iniţial că femeia îşi poate folosi mâna pentru a munci va fi cercetată disciplinar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » N-a fost nevoie să i se amputeze mâna pentru a primi pensie. Femeia din Braşov care nu îşi poate mişca braţul a fost reevaluată