Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Fetele care fac sport in adolescenta nu devin agresive la maturitate

Vi s-a intamplat vreodata sa fiti atacati de o gasca de adolescente violente? Nici noua. Dar se pare ca undeva in lume acest lucru se intampla. Nu de alta, dar exista cercetatori foarte preocupati de fetele de cartier. Si au gasit si o solutie, sportul

Vezi și

Foametea si bolile incurabile nu mai sunt la moda printre cercetatori. Se pare ca oamenii de stiinta au gasit un inamic mai mare pentru viitorul nostru - gastile de adolescente violente care vor face legea pe strazi in urmatorii ani. Cu alte cuvinte, o problema ce nu pare sa existe. Dar exista solutia. Cercetatorii britanici au declarat:

Tinerele care fac sport inca de la o varsta mai frageda au sanse mai putine sa devina violente la maturitate. Astfel, o tanara care face exercitii de mai mult de 10 ori pe luna, exclude din posibilitatile de a deveni parte a unei grupari, spun cercetatorii. Ne si imaginam un viitor in care barbatii nu vor mai umbla dupa lasarea serii prin cartierele rau famate de teama adolescentelor violente. Sa fim seriosi, gasti de fete de cartier care ataca la colt de strada nu prea am vazut. Sa fie oare pentru ca am vazut fete facand exercitii?

Ana-Maria face sport. Si nu orice sport, ci unul de contact, inca de la 15 ani. Daca o vad lovind sacul de box, baietii ar sta cat mai departe de ea, insa fata din spatele chimonoului nu si-a pierdut deloc feminitatea. De agresivitate sau violenta nici nu se pune problema. E drept, din artele martiale inveti mai intai de toate, cum sa iti pastrezi calmul. Restul e autoaparare. “Cred ca o persoana care face un sport de contact este mult mai calma si are autocontrol. Cred ca mai degraba cei care nu fac un sport de contact sunt mai agresivi si sar la scandal”, sustine Ana-Maria.

In cazul baietilor, regula cercetatorilor britanici nu se aplica. Acestia pot deveni violenti indiferent ca fac sport sau nu. Totul tine de fire. “Fetele au o agresivitate verbala mai mult, in perioada adolescentei, baietii pot avea o agresivitate indreptata spre obiecte si mai putin verbal”, a declarat psihologul Anca Boalca.

Atunci cand vorbim de practicantii unui sport de contact, de regula, violenta nu depaseste granitele salii de antrenament. “Sportul nu are legatura cu agresivitatea si cu violenta. Nu se pune problema ca ar putea sa dezvolte un comportament agresiv”, a mai explicat psihologul.

Tudor Mihaita este sensei si fiul actorului George Mihaita. Nu si-a urmat tatal pe scena si s-a urcat pe tatami. Stie foarte bine ce inseamna sa lucrezi si cu cei mici si cu adultii. Si stie cat de important este sa ii inveti sa-si pastreze controlul. Cel mai bun exemplu pentru elevii sai este chiar el, iar cursantii il admira pentru aceasta calitate. “Eu am practicat, de 10 ani fac jiu-jitsu brazilian, este cea mai eficienta arta martiala unul contra unul. Este foarte potrivita persoanelor cu atribute fizice mai reduse, femei, copii, adolescenti, dar pe langa asta am practicat si judo, lupte libere, kickboxing, dar prima mea dratgoste este jiu-jitsu brazilian si daca ar fi sa dau un sfat cuiva ar fi sa urmeze acest curs”, a spus Tudor Mihaita.

Cat despre cercetatorii care au gasit solutia pentru gastile de adolescente luptatoare, le recomandam sa mai iasa din laborator, din cand in cand. Pe-afara. Acolo unde se intampla viata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Fetele care fac sport in adolescenta nu devin agresive la maturitate