Antena Meniu Search
x

Fostul consilier județean, Marius Kadas, trimis în judecată pentru fraude de milioane de lei

Un fost consilier județean, om de afaceri și membru în consiliile de administrație ale mai multor spitale din Brașov a fost trimis în judecată, pentru fraude de milioane de lei. Marius Kadas ar fi cumpărat fictiv, spun anchetatorii, bunuri și servicii, la firma de asfaltări pe care o controla, ar fi făcut plățile, și-ar fi însușit banii astfel cheltuiți și i-ar fi spălat, pentru a le ascunde proveniența ilicită

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 13.10.2020, 12:21

Fostul consilier județean, Marius Kadas, trimis în judecată pentru fraude de milioane de lei Vezi și

Dosarul fraudelor de la Brașov a fost trimis în fața instanței pe 29 septembrie. Anchetatorii au stabilit că faptele au pornit de la cheltuieli fictive, făcute pentru bunuri și servicii, de firma Drumarii, controlată de Marius Kadas. 

Rezultatul direct a fost un impozit pe profit mai mic și mai puțin TVA datorat statului. 

În lanțul de fraude au mai fost implicate trei societăți comerciale. Reprezentanții lor au scos de la bancomat sau direct de la bancă banii plătiți de firma lui Kadas, au reținut comisioane între trei și patru la sută, iar restul sumelor au fost înapoiate lui Marius Kadas, se arată în rechizitoriu. 

Potrivit anchetatorilor, faptele de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor s-ar fi petrecut între 1 ianuarie 2009 - 30 iunie 2010. Prejudiciul total, în sarcina administratorului de societate este de peste 2,1 milioane de lei.

În dosar au mai fost trimiși în judecată cei cinci parteneri de afaceri ai lui Marius Kadas. Anchetatorii pun în sarcina lor un prejudiciu de 1,4 milioane de lei. 

"Inculpații trimiși în judecată ar fi creat circuite de sustragere de la plata obligațiilor fiscale, constând în TVA și impozit pe profit, și-au însușit sumele de bani care vizau aceste operațiuni fictive comerciale și au disimulat proveniența acestor sume de bani, pentru a reintroduce în circuitul civil sumele delapidate", spune procurorul Adrian Aldea, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.

Andrei Marius Kádas-Iluna a fost consilier județean și a deținut funcții de conducere în consiliile de administrație ale mai multor spitale din Brașov. În februarie 2020, a acuzat polițiștii că au intrat în casă peste copiii lui și fosta lui soție, după ce au greșit adresa, la o percheziție. S-a retras din viața politică, după ce a acuzat în termeni duri conducerea Poliției Brașov, de partizanat politic. 

Investigațiile în dosarul de fraudă au fost făcute de polițiștii de la Crimă Organizată, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Marius Kadas a refuzat luni să formuleze un punct de vedere în ce privește acuzațiile din rechizitoriu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Fostul consilier județean, Marius Kadas, trimis în judecată pentru fraude de milioane de lei