Antena Meniu Search
x

Pericol pentru sănătate! Gelul antibacterian ne-ar putea îmbolnăvi. Avertismentul tras de medicii specialişti

Folosim din ce în ce mai mult gel antibacterian, în loc să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Iar asta ne poate îmbolnavi, avertizează medicii.

Vezi și

Folosim din ce în ce mai mult gel antibacterian, în loc să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Iar asta ne poate îmbolnavi, avertizează medicii, care atrag atenţia că ne distrugem singuri imunitatea. Cei mai vulnerabili sunt copiii.

Sergiu lucrează în domeniul IT şi foloseşte zilnic gel şi săpun antibacterian. Spune că tastatura este ca un magnet pentru microbi şi încearca, astfel, să se protejeze. Când a ajuns la doctor a aflat ca obiceiul lui nu e atât de bun precum credea.

Dezinfectantul nu lipseşte din geanta Cătălinei. Îl foloseşte, totuşi, cu mai multă grijă.

Îl foloseam înainte să mâncăm, când eram în maşină îl foloseam. Când nu avem acces la apă şi săpun îl folosim. Dar cât mai rar, am auzit că tricosanolul nu este foarte sănătos, mărturiseşte Cătălina.

Triclosanul nu este singura substanţă sintetică pe care o conţin gelurile antibacteriene. Iar medicii spun că eficacitatea acestor produse este de maximum 60%, nu 99%, cum scrie pe multe ambalaje. Copiii ar fi cei mai vulnerabili.

Ruxandra Constantina, medic de familie:

Folosirea lor regulată, în special de către copii, poate să ducă de la simple iritaţii şi alergii la nivelul pielii. Provoacă alergii generale, declanşarea unor crize de astm, dar şi afecţiuni mai grave, cum ar fi tulburări hormonale, cancer de sân la femei sau feminizarea băieţilor.

Tot medicii ne atrag atenţia că gelurile dezinfectante nu pot distruge virusurile puternice, cum este, de exemplu, cel gripal.

Oana Spânu, dermatolog:

Aceste săpunuri pot să producă leziuni la nivelul pielii de tip fisură, usturime, leziuni chiar sângerânde, suprainfecţii bacteriene la nivelul pielii. Nu este recomandat să le utilizăm zilnic. Nu este recomandat să le utilizăm nici măcar o singură dată pe săptămână, dacă nu este necesar.

Vechile obiceiuri sunt şi cele mai sănătoase, e sfatul dermatologilor. Se recomandă spălarea mâinilor cu un săpun blând, mai ales când temperaturile sunt scăzute şi pielea este mai sensibilă decât în alte prioade ale anului. Totusi, ar fi bine să nu facem asta decât de cel mult 20 de ori pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pericol pentru sănătate! Gelul antibacterian ne-ar putea îmbolnăvi. Avertismentul tras de medicii specialişti