Antena Meniu Search
x

Gospodarii din satele de pe Valea Giurghiului, județul Mureș află vremea din calendarul de ceapă

Lunile februarie şi martie vor aduce secetă, aprilie şi august vor fi luni ploioase, iar în septembrie şi octombrie va fi vreme numai bună pentru lucrat la câmp. Ne asigură de asta cel mai vechi meteorolog de pe plaiurile noastre: ceapa

Vezi și

 Lunile februarie şi martie vor aduce secetă, aprilie şi august vor fi luni ploioase, iar în septembrie şi octombrie va fi vreme numai bună pentru lucrat la câmp. Ne asigură de asta cel mai vechi meteorolog de pe plaiurile noastre: ceapa. Şi nu este o glumă. În localitatea Hodac, de pe Valea Gurghiului, încă se mai păstrează tradiţia calendarului de ceapă. O tradiţie care. nu dă niciodată greş, spun bătrânii locului.

Reţeta e simplă: se desface o ceapă mare în 12 foi, câte una pentru fiecare lună a anului, şi se pune sare în fiecare. Dacă sarea lasă umezeală, tradiţia spune că va fi o lună bogată în precipitaţii, iar dacă nu se topeşte, e semn că luna va fi secetoasă.

Aşadar, ceapa a grăit şi în acest an. Lunile aprilie şi august vor fi ploioase, oamenii vor putea recupera munca la câmp în septembrie şi octombrie. Noiembrie va aduce câţiva stropi de ploaie, iar în decembrie sunt slabe şanse să avem zăpadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Gospodarii din satele de pe Valea Giurghiului, județul Mureș află vremea din calendarul de ceapă