Antena Meniu Search
x

HIV, bombă cu ceas în România

România poate fi o bombă cu ceas din pricina infecţiei HIV. E o avertizare pe care o primim din străinătate. Numărul dependenţilor de droguri infectaţi cu HIV a crescut de 14 ori doar în ultimii patru ani

Vezi și

România poate fi o bombă cu ceas din pricina infecţiei HIV. E o avertizare pe care o primim din străinătate. Numărul dependenţilor de droguri infectaţi cu HIV a crescut de 14 ori doar în ultimii patru ani

Toxicomanii au transformat România într-un punct negru pe harta Europei. ONG-urile atenţionează că epidemia s-ar putea răspândi la populaţia generală, iar virusul HIV s-ar putea uni cu TBC-ul şi ar da naştere unei infecţii greu de controlat.

Cristi are 35 de ani şi un noroc fabulos. A reuşit să păcălească până şi soarta. La 17 ani a gustat pentru prima dată aroma drogurilor şi de atunci n-a mai renunţat la ele. În 18 ani a fost ferit de HIV, ca şi când cineva l-ar fi protejat din umbră.

Cristi confirmă semnalul de alarmă tras de medici încă de anul trecut. Dacă în 2010, doar 6 consumatori de droguri erau depistaţi cu virusul HIV, în ultimii patru ani situaţia a devenit alarmantă.

În doar patru ani, numărul toxicomanilor depistaţi pozitiv a ajuns la 81. A crescut de 14 ori. Şi cel al homosexualilor s-a dublat. În 2010, erau 24, iar anul acesta, în şase luni, au apărut 48 de noi cazuri în interiorul minorităţii sexuale. Aşa-zisele droguri legale au făcut ravagii.

În 2011 s-a dus la 35% numărul celor care injectau substanţele noi şi în 2013 a trecut de 50%.

Creşterea s-a simţit şi în centrele unde toxicomanii vin pentru tratament.

Şi numărul deceselor a crescut. La sfârşitul anului 2010, 83 de persoane cu HIV sau SIDA au fost declarate moarte. Tot atâtea au murit în primele şase luni ale lui 2014. Iar cifrele sunt în creştere. Mai ales că nu prea mai are cine să le ducă seringi în stradă.

Aproape o mie de toxicomani beneficiau de seringile pe care Asociaţia Română Anti-SIDA le împărţea gratuit. ONGurile nu au mai primit fonduri, iar statul nu-şi asumă, deocamdată, responsabilitatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » HIV, bombă cu ceas în România