Antena Meniu Search
x

“Îmi spuneau nebunul de la Ulmu”. Cu ce se ocupa Gyuri Pascu înainte de a deveni artist. Detalii neştiute despre regretatul actor: “Eu am crescut la Călăraşi, de-aia am rămas aşa mic”

Pe lângă muzică şi actorie, Ioan Gyuri Pascu a practicat şi dăscălia.

Pe lângă muzică şi actorie, Ioan Gyuri Pascu a practicat şi dăscălia.

Înainte de Revoluţie, artistul a petrecut aproape 3 ani în Bărăgan, unde fusese repartizat că profesor de limba română. În această perioadă, ajunsese să facă naveta pentru a veni la Ulmu, un sat aflat la 40 de kilometri de Călăraşi. Aici a predat limba română între 1986-1989, iar repartiţia a primit-o imediat ce a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-spaniolă de la Cluj.

Într-un interviu acordat profesorului Sorin Danciu, şeful Direcţiei de Cultură Călăraşi, la începutul acestui an, pentru televiziunea 1+1 TV, citat de Adevărul, Gyuri Pascu şi-a amintit de acele vremuri: “Am plecat în noiembrie 1989 de acolo pentru că vroiam să-mi văd de treaba asta a mea pe care o ştiam din copilărie, că o să fiu artist. Chiar dacă domnul director spunea: “Rămâi, Ioane, că eşti dascăl”, eu îi răspundeam: „Nu, nu, eu sunt artist, trebuie să-mi fac menirea!

Şi după aia, când m-am dus să-mi iau cartea de muncă mi-a zis “Ioane, tu ştiai ceva!”. Eu tot le spuneam că Ceauşescu n-o să trăiască o veşnicie, iar ei îmi spuneau să tac din gură. Când am plecat le-am zis: “O să fiţi mândri că am şters tabla asta!”.

În acelaşi interviu, artistul şi-a amintit despre viaţa la Călăraşi, cum a locuit în cartierul “Doi moldoveni” şi cum mânca ciorbă la restaurantul “Turn”.

“Eram peste 2.000 de stagiari la Călăraşi. Câtă ciorbă putea să dea Călăraşiul? Eu am crescut la Călăraşi, de-aia am rămas aşa mic!”, a spus în stilul său caracteristic Ioan Gyuri Pascu.

Vezi şi Amintirile din copilărie ale regretatului Gyuri Pascu: “Mama mea era jumătate unguroaică și cealaltă jumătate slovacă și poloneză. Limba mea maternă este maghiara”

Tot în acelaşi interviu şi-a amintit că la Inspectoratul Şcolar îi ziceau “Nebunul cu barbă de la Ulmu”.

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unui stop cardio-respirator.

Potrivit coordonatorului SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, echipajul SMURD a ajuns acasă la Gury Pascu în jurul orei 05.00, iar artistul era deja în stop cardiorespirator.

Au fost efectuate manevre de resuscitare timp de aproape o oră, însă artistul nu a răspuns la aceste manevre, la ora 6.00 fiind declarat decesul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » “Îmi spuneau nebunul de la Ulmu”. Cu ce se ocupa Gyuri Pascu înainte de a deveni artist. Detalii neştiute despre regretatul actor: “Eu am crescut la Călăraşi, de-aia am rămas aşa mic”